O minte frumoasă- binecuvântările unui autist

123

Săptămâna aceasta a devenit virală pe internet o poză cu un artist care desena în creion orașul New York, așa cum îl văzuse din elicopter. Sub poză este menţionat că Stephen Wiltshire este autist și că poate desena în detalii absolut uimitoare și corecte, din memorie, fără ajutorul fotografiilor, după ce a fost plimbat 20 de minute cu elicopterul deasupra orașului.

Stephen Wiltshire, născut în Anglia în 1974, era mut când a fost diagnosticat cu autism la 3 ani. Comunicarea cu cei din jur a început prin desene și la 5 ani a fost trimis la şcoala pentru copii cu nevoi speciale, unde profesorii i-au observat interesul pentru desen. La 9 ani, profesorii l-au încurajat pentru prima dată să vorbească, luându-i obiectele necesare pentru desen.

Profesorii și familia au continuat să-l încurajeze, trimiţându-i desenele la concursuri. În 1987, Stephen a fost inclus într-un documentar despre autiştii talentaţi.

Familia a găsit un agent pentru Stephen şi au fost publicate mai multe cărţi cu desenele lui. În 2005, Stephen a fost îmbarcat într-un elicopter care a zburat deasupra oraşului Tokyo. Apoi Stephen a desenat, în detalii extraordinare, absolut totul, doar din amintiri. Au urmat Roma, Hong Kong și New York.

În ianuarie 2006, Regina Elisabeta a Marii Britanii, l-a numit pe Stephen membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţia lui în artă. În acelaşi an, încurajat de sora sa, Annette, Stephen şi-a deschis propria galerie de artă la Royal Opera Arcade din Londra.

Autismul este o boală incredibil de grea, care îi face pe cei afectaţi să aibă, câteodată, un comportament aproape inuman. Cu toate astea, se pare că 10% din populaţia autistică și 1% din cea non-autistică, are abilităţi de savant, dar nimeni nu își explică exact de ce.

Stephen Wiltshire nu este singurul. Printre autiștii savanţi recunoscuţi se află pianistul Derek Paravicini, care deși este orb, nu poate diferenţia stânga de dreapta și nu poate număra pâna la 10, este un geniu muzical.

Prin comparaţie, Daniel Tammet este un autist savant care poate face calcule în minte extrem de complicate și la viteze uimitoare. Spre deosebire de alţii care se pricep la numere, Daniel are și capacitatea de a explica cum face acest lucru. Vorbește șapte limbi și lucrează la construirea uneia noi.

Peter Howson, un pictor scoţian, a fost diagnosticat cu o formă mai ușoară a bolii când avea 34 de ani.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Ohio şi de la Yale au observat că majoritatea copiilor supradotaţi au rezultate aproape normale la testele IQ, lucru care i-a determinat să afle care este explicaţia pentru faptul că micuţii excelau, încă de la vârste foarte fragede, în anumite domenii, cum sunt muzica, arta sau chiar calculele matematice.

La cercetarea americană au participat opt copii precoce, toţi faimoşi pentru realizările de până la vârsta de 10 ani. S-a descoperit că aveau un lucru în comun: atenţia pentru detalii dusă la extrem. La testele psihologice, au obţinut rezultate mai mari în ceea ce priveşte această trăsătură decât copiii cu sindrom Asperger, o formă uşoară a tulburărilor din spectrul autist, care include obsesia pentru detalii. Trei dintre copiii precoce fuseseră diagnosticaţi, iniţial, cu autism.

Potrivit specialiştilor, sunt necesare studii suplimentare pentru a decide în mod clar dacă este o coincidenţă faptul că micile genii prezintă manifestări autiste sau dacă nu cumva toţi copiii precoce sunt autişti ori toţi autiştii excelează într-un anumit domeniu, relatează Time.

Grijile medicilor pentru bebelușii autiști

Despre autism încă nu se știu foarte multe lucruri. Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că în cazul copiilor afectaţi, lobul frontal al creierului, cu rol cheie în procesul de învăţare, este prost conectat la restul creierului, mai ales la partea stângă, responsabilă pentru vorbire și înţelegerea limbajului. Potrivit cercetării publicate în revista Science Translational Medicine, este ca și cum lobul frontal ar comunica cu sine însuși.

Se crede că există mai mult de 30 de gene care contribuie la asta, unele combinaţii creând scenariul perfect pentru ca afecţiunea să fie provocată de factori de mediu, precum pesticide sau infecţii.

Medicii sunt îngrijoraţi deoarece în Statele Unite, cazurile de autism sau alte afecţiuni cu simptome similare, au crescut cu 25% în ultimii 6 ani, afectând un copil din 88.

Mai mult decât atât, medicii sunt îngrijoraţi că progresul în depistarea cât mai devreme a bolii, va duce la avortarea în număr mare ai acestor copii.

Făcând teste pe lichidul amniotic al 235 de femei gravide, cercetătorii au descoperit că bebelușii care sunt expuși unui nivel ridicat de testosteron în uter, au un risc crescut de a dezvolta trăsături autistice. Descoperirea celor de la Universitatea Cambridge crește posibilitatea ca mamele să afle prenatal starea copilului și să hotărască să avorteze.

Autorul studiului, profesorul Simon Baron-Cohen, expert mondial în autism, se întreabă: „oare chiar ar fi de preferat să existe un test prenatal pentru autism? Ce am pierde dacă copiii din spectrul acestei afecţiuni ar fi eliminaţi din populaţie?” relatează DailyMail.