O oră de somn în plus scade tensiunea arterială

253

Persoanele care au tensiune arterială crescută au la îndemână un mijloc simplu pentru a-şi ţine afecţiunea sub control: o oră de somn în plus, în fiecare noapte.

Cercetătorii au selectat femei şi bărbaţi care sufereau de pre-hipertensiune, care nu aveau tensiunea arterială mai ridicată de 140 cu 90 mmHg şi care prezentau riscul de a se îmbolnăvi de hipertensiune. Toţi pacienţii dormeau în medie şapte ore pe noapte.

Timp de 13 săptămâni, 59% dintre ei au fost rugaţi să îşi prelungească programul de somn cu o oră, culcându-se mai devreme. Restul au fost rugaţi să-şi păstreze obiceiurile de somn. Toţi au purtat permanent aparate pentru măsurarea tensiunii arteriale, dar le-au fost făcute şi analize de sânge şi urină.

Concluzia studiului publicat în Journal of Sleep Research a fost că tensiunea arterială a scăzut dramatic, cu opt până la 14 mmHg. O perioadă insuficientă de odihnă afectează capacitatea corpului de a răspunde la hormonii de stres care afectează tensiunea arterială.

În România, statisticile arată că 40% din populaţia adultă suferă de hipertensiune arterială. Afecţiunile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu în Europa, cu peste 4,3 milioane de decese anual. Bolile coronariene rămân principala cauză de deces în UE, anual pierzându-şi viaţa din acest motiv 1,9 milioane de persoane. Accidentul vascular cerebral este vinovat pentru alte 500.000 de decese, în fiecare an.