O treime din sportivii de la Paralimpice practică automutilarea

55

Imaginile cu victoriile concurenţilor la Jocurile Paralimpice - Jocurile Olimpice pentru persoanele cu Dizabilităţi - emoţionează adesea publicul, oferind totodată modele inspiraţionale puternice. Un material BBC aduce însă în atenţie o practică a sportivilor care ar putea anula orice aspect pozitiv al victoriei: automutilarea pentru a-şi mări performanţa fizică.

Imaginile cu victoriile concurenţilor la Jocurile Paralimpice – Jocurile Olimpice pentru persoanele cu Dizabilităţi – emoţionează adesea publicul, oferind totodată modele inspiraţionale puternice. Un material BBC aduce însă în atenţie o practică a sportivilor care ar putea anula orice aspect pozitiv al victoriei: automutilarea pentru a-şi mări performanţa fizică.

Fracturarea unor oase la picioare, aşezarea pe un obiect ascuţit sau chiar strangularea testiculelor sunt câteva dintre metodele pe care nu mai puţin de o treime dintre sportivii la Paralimpice le folosesc pentru a-şi spori performanţele fizice. Informaţia şocantă a fost descrisă pentru BBC de un cercetător responsabil de monitorizarea sportivilor cu dizabilităţi motorii generate de afecţiuni ale măduvei spinării.

Mutilările de acest tip produc creşteri ale tensiunii arteriale şi, deşi aceasta este cunoscută drept cauza decesului a milioane de oameni în fiecare an, pentru sportivii la Paralimpice este un fel de doping.

Tensiunea crescută şi accelerarea circulaţiei sanguine reprezintă un avantaj în timpul exerciţiilor fizice fiindcă ajută la transportarea oxigenului către muşchii solicitaţi, mărind rezistenţa la efort. În lumea sportivilor, această formă de doping poate fi singura diferenţă între victorie şi înfrângere. Dar, desigur, creşte şi riscul unui atac cerebral sau al unui infarct.