O treime dintre europeni au pobleme psihice

159

Aproximativ 38% dintre locuitorii Uniunii Europene suferă de boli mintale sau de afecţiuni neurologice, pornind de la anxietate până la demenţă, potrivit unui studiu publicat de asociaţia ştiinţifică paneuropeană European College of Neuropsychopharmacology (ECNP).

Cele mai frecvente boli sunt tulburările anxioase (14%), insomnia (7%), depresia majoră (6,9%), tulburările somatoforme (caracterizate de simptome fizice şi psihologice) (6,3%), dependenţa de alcool sau de droguri (4%), deficitul de atenţie cu hiperactivitate (5% la tineri), demenţa (30% la persoanele de peste 85 de ani).

Doar 30-52% dintre europeni care suferă de astfel de probleme au luat legătura cu un medic, în timp ce doar 8-16% au luat legătura cu un specialist. Cele mai multe dintre persoane nu beneficiază de niciun tratament, procentul celor care se tratează fiind undeva între 2 şi 9 %, relatează Associated Press.

Vestea bună este că, exceptând cazul demenţei, nu au fost înregistrate creşteri ale incidenţei tulburărilor mentale, raportat la nivelul din 2005.