Obiceiul zilnic care crește considerabil riscul de cancer

8031

În faţa calculatorului la serviciu sau a televizorului acasă, ajungi să petreci zilnic ore în șir stând așezat, un obicei care dăunează grav sănătăţii și te predispune riscului dezvoltării a trei tipuri de cancer, avertizează experţii de la Universitatea din Regensburg.

Cercetătorii au analizat 43 de studii care au inclus datele a circa 70.000 de pacienţi bolnavi de cancer. Rezultatele au arătat că două ore petrecute într-un stil sedentar, au crescut riscul de dezvoltare a cancerului de plămâni, de colon și endometrial cu 6%, 8%, respectiv 10%. În schimb, nu a fost observată o asociere între sedentarism și dezvoltarea cancerului de sân, de rect, al celulelor renale, ovarian, de prostată, stomac, esofag și a limfomului non-Hodgkin.

O altă concluzie a metaanalizei arată că practicarea sportului nu a înlăturat efectele nocive asupra sănătăţii produse de stilul sedentar, sugerează experţii în studiul lor, publicat în Journal of the National Cancer Institute. Astfel, chiar și indivizii care își alocă timp pentru activitatea fizică au un risc semnificativ de dezvoltare a cancerului dacă obișnuiesc să petreacă mult timp zilnic stând jos.

În mod particular, privitul la televizor ar putea fi cel mai periculos obicei care implică statul jos și care crește simţitor riscul dezvoltării cancerului. Motivul ar putea fi explicat de tendinţa indivizilor de a consuma produse nesănătoase în timp ce urmăresc programele televizate, sugerează experţii. De exemplu, persoanele care au petrecut cel mai mult timp în faţa micului ecran aveau un risc de dezvoltare a cancerului endometrial și de colon de 66%, respectiv 54%, scrie TIME.

„Reducerea timpului dedicat vizionării programelor TV și timpului petrecut stând jos este la fel de important precum a deveni din ce în ce mai activ. Pentru cei ale căror slujbe presupun statul la birou toată ziua, recomandăm încorporarea unor scurte perioade de activitate fizică ușoară în rutina zilnică”, a declarat autoarea studiului, dr. Daniela Schmid, citată de Web MD.

Multiple alte studii au demonstrat anterior că sedentarismul poate avea consecinţe dramatice asupra stării de sănătate. Experţii de la Societatea Americană pentru Cancer avertizează că femeile care petrec cel puţin șase ore stând jos au un risc cu până la 37% mai mare de a muri, faţă de cele care petrec cel mult trei ore pe scaun. În cazul bărbaţilor acest pericol este de 17%.

De asemenea, un studiu efectuat în SUA și publicat în jurnalul BMJ Open arată că reducerea timpului petrecut stând jos la mai puţin de trei ore zilnic ar putea crește speranţa de viaţă. Datele colectate de cercetători arată însă că, în medie, un adult american petrece circa 55% din zi în regim sedentar.