OMS: telefoanele mobile pot cauza cancerul

252

Telefoanele mobile pot cauza cancerul, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Reprezentanţii producătorilor și operatorilor de telefonie mobilă reclamă însă faptul că la baza concluziei OMS nu stă niciun studiu nou.

Utilizatorii telefoanelor mobile au un risc crescut de cancer (gliom) și ar trebui să folosească mai mult echipamentele hands-free sau să folosească mesajele scrise, susţin experţii ai OMS. Câmpurile electromagnetice generate de telefoane „sunt potenţial cancerigene pentru oameni", a anunţat International Agency for Research on Cancer (IARC), la finalul unei întâlniri desfășurate pe parcursul a 8 zile în Lyon, Franţa. Experţii „au ajuns la această concluzie pe baza unor rapoarte și studii epidemiologice cu privire la impactul asupra omului", a afirmat Jonathan Samet, președintele grupului de cercetare.

Două studii specifice, cel mai lung dintre ele întinzându-se pe un deceniu, au arătat un risc mărit de gliom în dreptul „celor care au folosit intensiv aceste telefoane mobile". Din cei 13.000 de indivizi monitorizaţi, unii au folosit telefoanele la o medie de 30 de minute pe zi, pe parcursul a 10 ani. Din păcate însă, studiile sunt limitate de timp: „pur și simplu nu știm ce s-ar putea întâmpla cu oamenii care folosesc telefoanele mobile pe perioade mai lungi de timp, cum ar fi toată viaţa", a mai spus Samet.

Cercetarea a fost realizată de un grup de 31 de oameni de știinţă, din 14 ţări, iar rezultatele finale, care vor fi curând date publicităţii, reprezintă „un consens deplin" al celor implicaţi. Echipa a subliniat însă nevoia de o cercetare mai aprofundată, de date mai bogate pe măsură ce tehnologia evoluează și obiceiurile utilizatorilor se schimbă. „Există anumite dovezi cu privire la riscul crescut de gliom", recunoaște Kurt Straif, expertul IARC în cercetări cu privire la cancer, „dar la momentul actual nu s-a stabilit clar că folosirea telefoanelor mobile produce cancerul la oameni."

Din tabăra reprezentanţilor producătorilor și operatorilor în telecomunicaţii raportul este văzut ca unul neconcludent. CTIA-The Wireless Association a susţinut că agenţia ONU responsabilă „a condus numeroase alte studii în trecut, trăgând aceleași concluzii și cu privire la, spre exemplu, murături sau cafea." Ca atare clasificarea „nu este sinonimă cu: telefoanele mobile produc cancer", reclamând un număr limitat de dovezi, parţialitatea studiului și date care conţin și erori. IARC a atras atenţia că dovada știinţifică prezentată acum arată doar o posibilă legătură, nu una dovedită, între echipamentele fără fir și cancer. În plus, președintele CTIA atrage atenţia asupra faptului că IARC nu a făcut niciun studiu nou, ci doar a revăzut cercetări mai vechi, iar șeful Asociaţiei Operatorilor de Telefonie Mobilă din Anglia a indicat faptul că IARC a susţinut posibilitatea nu și riscul în sine.

Până acum poziţia OMS fusese aceea că nu există legătură între folosirea telefoanelor mobile și apariţia cancerului. Gradele IARC de evaluare a riscurilor cancerigene date de impactul anumitor elemente asupra fiinţei umane sunt: cancerigen, probabil cancerigen, posibil cancerigen, probabil necancerigen și neclasificabil. Ţigările intră la categoria 1, în timp ce telefoanele mobile sunt acum la categoria 2B, alături de vata de sticlă și benzină, plumb, cloroform sau cafea.

În lume sunt înregistrate 5 miliarde de telefoane mobile. Atât numărul lor cât și timpul petrecut în convorbiri a crescut simţitor în ultimii ani. În timp ce producătorilor li se cer echipamente cu radiaţii scăzute, utilizatorilor li se recomandă folosirea dispozitivelor hands-free, a mesajelor scrise sau manevrarea telefonului la o distanţă cât mai mare de ureche și cutia craniană, și citirea cu atenţie a instrucţiunilor de folosire a telefoanelor mobile.