Pacient în „stare vegetativă” transmite că nu simte durere

159

Un bărbat canadian despre care se crede că a fost în stare vegetativă timp de peste zece ani a putut să le transmită oamenilor de știinţă că nu îl doare nimic. Aceasta este prima ocazie în care un pacient necomunicativ, care a suferit leziuni cerebrale severe, a fost capabil să furnizeze răspunsuri cu relevanţă clinică pentru îngrijirea lui.

Oamenii de știinţă l-au întrebat pe Scott Routley (39 ani) mai multe lucruri, timp în care îi scanau creierul cu un aparat tomograf. Medicii spun că rezultatele obligă la rescrierea manualelor de medicină.

Medicii au considerat până acum că pacienţii aflaţi în stare vegetativă după o comă pot avea perioade de veghe, în care să stea cu ochii deschiși, dar nu au conștienţa propriei persoane, nici a mediului înconjurător.

Tocmai de aceea, profesorul Adrian Owen, care a condus studiul efectuat la Brain and Mind Institute, la Universitatea Western Ontario este de părere că reacţiile lui Scott Routley reprezintă o descoperire revoluţionară. „Scot a putut arăta că are o minte conștientă, care gândește. L-am scanat de mai multe ori, iar modelul de activitate cerebrală arată că, în mod evident, alege să răspundă la întrebările noastre. Credem că știe cine și unde este," a mai spus Owen.

Un alt pacient, tot din Canada, a cărui evoluţie BBC a urmărit-o timp de un an, pentru un documentar, a demonstrat că a acumulat amintiri noi, de după accident. Steven Graham a răspuns „da" atunci când a fost întrebat dacă sora lui avea o fetiţă. Nepoata lui s-a născut la un an după accidentul bărbatului.