Pericolele fumatului la mâna a treia

220

Fumatul la mâna a treia, prin reziduurile provenite din fumul de ţigară și impregnate în suprafeţe, ar putea deteriora sănătatea, cauzând hiperactivitate, încetinirea vindecării rănilor sau probleme la nivelul ficatului și plămânilor, arată rezultatele unui studiu publicat în PLOS One.

În cadrul experimentului efectuat pe șoareci de laborator, o parte dintre animale au fost expuse fumatului la mâna a treia pe o perioadă de 24 de săptămâni, după înţărcare. Restul șoarecilor au fost feriţi de reziduurile lăsate de fumul de ţigară.

În urma rezultatelor, experţii au observat că fumatul la mâna a treia a produs transformări la nivelul ficatului, care pot crește riscul de dezvoltare a cancerului, cirozei și a bolilor cardiovasculare. De asemenea, efectele expunerii la reziduurile fumului de ţigară au condus la producerea în exces a colagenului și la creșterea nivelului citokinelor inflamatorii (molecule care transmit informaţii între diferite celule). Acest fenomen ar putea fi asociat atât cu fibroza, cât și cu dezvoltarea astmului și a bolilor pulmonare obstructiv cronice.

Pe lângă aceste efecte, experţii au observat că animalele expuse fumatului la mâna a treia au devenit hiperactive, iar rănile lor s-au vindecat mult mai greu faţă de cele ale șoarecilor care nu au fost expuși reziduurilor fumului de ţigară.

Problemele produse de expunerea la reziduurile toxice ale fumului de ţigară nu se opresc aici, avertizează experţii. „Mai devreme am descoperit că expunerea la fumul la mâna a treia poate produce schimbări ce pot conduce la dezvoltarea diabetului de tip 2, chiar și atunci când persoana nu e obeză", a declarat coordonatoarea studiului, prof. Manuela Martins-Green.

De asemenea, cercetătorii subliniază că reziduurile fumului de ţigară, care conţin carcinogeni, devin tot mai periculoase și mai toxice pentru organism odată cu trecerea timpului. Copiii care trăiesc în familii în care se fumează sunt expuși unui risc semnificativ de a dezvolta probleme de sănătate, atât în prezent, cât și la maturitate, susţine prof. Martins-Green.

Și alte studii au subliniat pericolele expunerii la reziduurile fumului de ţigară, impregnate în diverse suprafeţe.„Fumatul la mâna a treia este mutagen și provoacă deteriorarea ADN-ului, care este considerat a fi unul din primii pași spre cancer", a declarat Lara Gundel, de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkley din California.

Sursă foto: stockvault.net