Problemele urechii interne „ar putea cauza comportament hiperactiv”

463

Afecţiunile urechii interne ar putea conduce la apariţia unor probleme la nivelul creierului care conduc la dezvoltarea hiperactivităţii, susţin cercetătorii americani, citaţi de BBC.

Oamenii de știinţă de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din cadrul Universităţii Yeshiva, New York, au descoperit că șoarecii de laborator care erau complet surzi și sufereau de probleme ale urechii interne erau mult mai activi, în sensul că își "fugăreau" în mod constant coada. Animalele aveau afectate atât cochleea, responsabilă de auz, cât și sistemul vestibular, cu rol în menţinerea echilibrului.

În urma analizelor, cercetătorii au observat la acești șoareci o mutaţie a genei Slc12a2, întâlnită și la oameni. După un experiment în care aceștia au blocat activitatea genei la animalele sănătoase, au putut observa cum șoarecii au devenit mult mai activi. De asemenea, atunci când au examinat zona creierului denumită striatum, responsabilă de controlarea mișcărilor, ei au observat un nivel crescut al proteinelor pERK și pCREB. Odată ce au administrat animalelor injecţii cu haloperidol, folosit în tratarea mișcărilor necontrolate la oameni, nivelul proteinelor s-a redus, iar cel al activităţii a revenit la normal.

Cercetătorii cred că același proces ar putea fi studiat și în cazul oamenilor, lucru care ar putea conduce la dezvoltarea tratamentelor eficiente pentru copiii care suferă de hiperactivitate cauzată de problemele urechii interne.

Oamenii de știinţă au observant că afecţiunile urechii interne poate naște probleme comportamentale în cazul adolescenţilor și copiilor. Cu toate acestea, nu a fost descoperită o legătură cauzală în acest sens.

Anita Thapar, professor în psihiatria copilului și adolescentului la Institutul de Medicină Psihologică și Neuroștiinţe Clinice din cadrul Universităţii Cardiff, este de părere că rezultatele studiului trebuie tratate cu atenţie, subliniind că ADHD nu este o afecţiune care apare doar în baza unei singure mutaţii genetice, citează BBC. De asemenea, ea notează că studiul este unul „intrigant", subliniind importanţa continuării cercetărilor în acest sens.