QUIT & WIN 2012 te premiază substanţial dacă renunţi la fumat

119

Institutul de Sănătate Publică București și Asociaţia pentru Sănătate Educaţie și Familie lansează competiţia internaţională de renunţare la fumat „QUIT&WIN 2012". Participanţii care renunţă la fumat pentru o lună pot deveni câștigătorii unor premii naţionale importante, atribuite prin tragere la sorţi după verificarea abstinenţei.

QUIT&WIN este o mișcare în masă de renunţare la fumat, ce implică ţări de pe toate continentele. În multe ţări se organizează o sub-competiţie specială, adresată personalului medical (medici, farmaciști, asistente medicale, infirmiere, studenţi). România a coordonat în 2002 această sub-competiţie pentru ţările candidate UE.

Regulament de participare

Se propune celor interesaţi abţinerea de la fumat între 2 şi 29 mai 2012, precedată de trimiterea unui formular de participare înainte de 2 mai. Fumătorii (fumează zilnic de cel puţin un an, la data înscrierii, cu vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi) care au completat şi expediat formularul de participare şi au respectat abstinenţa pot câştiga, prin tragere la sorţi, premii în valoare de 1.000 de dolari:

–  2 sejururi a câte 11 zile la Centrul de Sănătate Herghelia, Mureş (soţ şi soţie)

–  2 sejururi a câte 11 zile la Centrul de Sănătate Podiș, Bacău (soţ şi soţie).

Numele câştigătorilor se vor trage la sorţi pe data de 30 mai și se anunţă pe data de 31 mai, Ziua Mondială Fără Tutun. Abţinerea de la fumat a câştigătorilor se verifică prin depoziţia unui martor (înscris în formularul de participare) şi printr-un test biochimic.

Suporterii înscrişi opţional în formular sunt nefumători care recrutează participanţi la QUIT&WIN 2012 şi îi susţin moral de-a lungul abstinenţei. Şi ei pot câştiga premii constând în cărţi de sănătate în ediţii bibliofile oferite de Editura Viaţă şi Sănătate, dacă participantul recrutat n-a mai fumat în mai 2012.

Sparge rândul statisticilor înfricoșătoare. De ce să renunţi la fumat?

Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), susţin medicii. Riscul de deces pentru fumătorii de peste 25 de ţigări pe zi este de 20 de ori mai mare decât al nefumătorilor, spun specialiştii de la stopfumat.eu. Tot ei spun că din momentul diagnosticării cu BPOC, durata supravieţuirii pentru încă 5-10 ani a fost apreciată la 50%.

În cazul femeilor fumătoare, riscul de a suferi de BPOC este mai mare, dar, în schimb, răspunsul la medicaţia bronhodilatatoare este mai bun. Încetarea fumatului scade riscul complicaţiilor cardiovasculare, iar abandonul fumatului este benefic în orice moment al evoluţiei bolii, crescând calitatea vieţii pacienţilor şi reducând mortalitatea.

Conform Studiului global privind tutunul la adulţi (GATS), în România, peste 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, cu 34% bărbaţi și 14,5% femei. Asta înseamnă că, în România, mai mult de 3 bărbaţi din 10 şi o femeie din 10 fumează în fiecare zi, a explicat doctor Sorina Irimie, manager proiect GATS România.

Cei mai mulţi dintre fumători au început să fumeze zilnic la vârsta de 17-19 ani (43,1%), iar peste 50% dintre fumători consumă în medie 20 de ţigări pe zi. Aceştia sunt cei mai expuşi îmbolnăvirilor din cauza tutunului.Procentul cel mai mare de fumători care aprind zilnic cel puţin o ţigară se regăsește în rândul tinerilor de 18-35 de ani, relatează Agerpres. Peste 22% dintre aceștia mărturisesc că fumează zilnic. Cel mai puţin fumează seniorii. Doar 5,5% dintre persoanele de peste 65 de ani spun că fumează.

Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, care omoară 30.000 de români în fiecare an, iar alţi 10.000 sunt diagnosticaţi cu această boală. Numărul bolnavilor este în creștere în rândul femeilor și copiilor. „Această formă de cancer este cea mai răspândită la bărbaţi şi se află pe locul doi la femei după cancerul de col uterin", a declarat într-o conferinţă de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Naţionale de Pneumonologie, relatează Agerpres.

Cum să renunţi la fumat?

Deşi toţi medici îi sfătuiesc să renunţe la fumat şi le spun şi care sunt consecinţele acestui viciu, majoritatea pacienţilor nu se lasă nici în ruptul capului. „Dependenţa de nicotină este o boală psihică, iar consumul este iraţional, la fel ca în cazul celorlalte droguri. Cu toate acestea, cine vrea să se lase de fumat o poate face. E nevoie doar de voinţă", explică Magdalena Ciobanu, pentru Adevărul.

Este ştiut faptul că, pentru a atinge un obiectiv, trebuie să avem o motivaţie, iar aceasta, spun psihologii, trebuie să fie una personală. „Faptul că medicii atenţionează că fumatul provoacă boli foarte grave poate să nu-i intereseze pe unii dintre fumători, dacă sunt mulţumiţi de starea lor de sănătate. De asemenea, dacă au o situaţie materială bună, puţin îi interesează că preţul ţigărilor creşte, acest lucru nu constituie o motivaţie pentru a se lăsa de fumat. Renunţarea trebuie să aibă un sens care să fie personal", spune psihoterapeutul Bogdana Bursuc.

Ea mai spune că cine vrea să se lase de fumat trebuie să se „rupă" de două mecanisme, cel al condiţionării clasice, care constă în asocierea fumatului cu diferite activităţi, şi cel al condiţionării operante, care constă în perceperea efectelor pe care le are fumatul asupra organismului sau asupra psihicului.

„Trebuie să identificăm activităţile pe care le asociem cu fumatul şi să găsim alte gesturi sau obiceiuri, care să aibă un efect asemănător cu cel al fumatului, prin care să înlocum ţigara în momentele respective", explică Bogdana Bursuc.