Regula celor 5 secunde, supusă la test

1021

„Regula celor cinci secunde" spune că dacă ai scăpat pe jos un aliment și îl ridici în mai puţin de cinci secunde, acesta poate fi consumat în siguranţă și nu îţi periclitează sănătatea. Recent, cercetătorii de la Universitatea Aston au realizat un experiment pentru a descoperi dacă acest mit este adevărat sau este doar o „legendă urbană".

Studiul s-a concentrat asupra transferului bacteriilor E.coli și Staphylococcus aureus de pe anumite tipuri de suprafeţe interioare (mochete, suprafeţe laminate sau gresie) pe o varietate de alimente, într-un interval de 3 până la 30 de secunde. Produsele folosite în cadrul experimentului au fost felii de pâine prăjită, biscuiţi, paste făinoase sau dulciuri lipicioase.

Experţii au observat că transferul bacteriilor de pe jos pe alimente este strâns legat de doi factori. Timpul este unul dintre elementele care au influenţat transferul bacteriilor. În același timp, și tipul suprafeţei pe care ajunge produsul alimentar joacă un rol important. Din acest punct de vedere, gresia și suprafeţele laminate sunt cele mai „periculoase”, în timp ce mochetele se află la polul opus. Totodată, cercetătorii au observat că pâinea prăjită simplă „adună” cele mai puţine bacterii, odată căzută pe jos, însă numărul de microbi va crește dacă aceasta era unsă cu unt sau gem, scrie Daily Mail. De asemenea, pastele sau dulciurile pot fi consumate în siguranţă dacă sunt ridicate de pe podea în maxim cinci secunde.

„Consumul de alimente căzute pe podea prezintă totuși un risc de infecţie și depinde foarte mult de tipul bacteriei prezente pe podea la acel moment; cu toate acestea, rezultatele studiului de faţă aduc o oarecare ușurare celor care au folosit regula celor cinci secunde de-a lungul anilor, în ciuda unui conses general că aceasta este doar un mit. Am descoperit dovezi că transferul de la suprafeţele de interior este incredibil de slab, în care covoarele prezintă, de fapt, cel mai mic risc de transfer de bacterii pe alimetele căzute”, a declarat coordonatorul studiului, prof. de microbiologie Anthony Hilton.

Un studiu efectuat în 2003 arăta însă că regula celor cinci secunde este doar un mit, scrie How Stuff WorksExperimentul a fost realizat de Jillian Clark, o elevă de liceu care urma un internship la Universitatea din Illinois. Testul a constat în plasarea unor jeleuri și a unor prăjituri pe suprafeţe acoperite cu bacteria E.coli. „Am observat transferul de bacterii înainte de cele cinci secunde. Aveam de-a face cu un număr mare de celule”, a declarat pentru Web MD Meredith Agle, care a supervizat experimentul efectuat de Jillian.

„Cel puţin spală produsul înainte. Bacteriile se află pretutindeni, iar 10 tipuri, inclusiv E.coli, pot conduce la afecţiuni legate de toxiinfecţiile alimentare, precum febră, diaree sau simptome asemănătoare răcelii”, precizează Ruth Frechman, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Americane de Nutriţie, citată de Web MD.

„Dacă produsul este uscat și nu este lipicios, este mai puţin probabil ca bacteriile să se lipească de el”, susţine Robert Romaine, inspector de sănătate în San Diego County. În schimb, el avertizează că „dacă e hrană uscată, atunci vorbim doar despre murdărie”.

Consumul alimentelor care au căzut pe jos este însă o practică frecvent întâlnită. În urma unui sondaj realizat de Universitatea Aston, experţii au observat că 87% dintre cei chestionaţi au mâncat sau ar mânca un produs, chiar dacă a căzut pe podea. Mai mult de jumătate dintre aceștia au fost femei. De asemenea, dacă ar consuma produse căzute pe podea, circa 81% dintre femei ar apela la regula celor 5 secunde.

Foto: stockvault.net