Renunţarea la fumat prelungeşte viaţa cu peste 10 ani

242

Fumătorii care nu renunţă la fumat pierd 10 ani din durata vieţii lor, în timp ce oamenii care renunţă la fumat înainte de vârsta de 40 de ani îşi reduc semnificativ riscul de deces prematur, potrivit unui studiu recent, apărut miercuri în New England Journal of Medicine.

Astfel, femeile îşi scurtează viaţa cu 11 ani, iar bărbaţii cu 12 ani din cauza fumatului. Aceste informaţii confirmă descoperirile unot studii anterioare potrivit cărora, în prezent, fetele şi băieţii încep să fumeze la aceeaşi vârstă şi ajung să fumeze la fel de mult pe parcursul vieţii.

În schimb, persoanele care renunţă la fumat reuşesc să reducă semnificativ riscul de deces prematur. Dacă renunţarea are loc între 35 şi 44 de ani, fumătorii pot câştiga nouă ani de viaţă, dacă renunţă între 45 şi 54 de ani, fumătorii pot câştiga şase ani şi dacă renunţarea are loc între 55 şi 64 de ani, foştii fumători îşi prelungesc viaţa, în medie, cu patru ani.

În afară de longevitate, între beneficiile renunţării la fumat se mai numără îmbunătăţirea stării generale de sănătate, creşterea nivelului de oxigen din sânge, o circulaţie mai bună a sângelui şi reducerea incidenţei cancerului şi altor boli cronice asociate fumatului. Fumul de ţigară conţine peste 7.000 de chimicale, dintre care 70 sunt cancerigene, informează Washington Post.