Româncele: cea mai mică speranţă de viaţă din UE

61

Femeile din România au cea mai scăzută speranţă de viaţă dintre toate locuitoarele Uniunii Europene, arată raportul asupra stării sănătăţii în Uniunea Europeană, publicat ieri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Durata medie de viaţă a româncelor se opreşte la vârsta de 76,2 ani, susţin autorii raportului privind starea sănătăţii în Uniunea Europeană, alcătuit pentru OECD. România este ţara europeană cu cea mai ridicată rată a motalităţii cauzate de cancerul cervical şi se situează pe locul doi la mortalitatea cauzată de infarct (după Bulgaria) şi la mortalitatea cauzată de accidentele în trafic (după Lituania). Ţara noastră înregistrează totodată cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE.

România ocupă o poziţie de vârf şi în ceea ce priveşte fenomenul beţiilor repetate la adolescenţi: cei mai mulţi tineri care practică acest viciu la vârsta de 13 ani se întâlnesc în România, Danemarca şi Slovenia.

Şi la capitolul lipsuri, România se clasează pe primele locuri. Ţara noastă este a treia în rândul ţărilor cu cei mai puţini medici, după Turcia şi Polonia; împarte cu Ciprul primul loc al ţărilor care alocă sănătăţii cel mai mic procent din PIB şi este ţara cu cel mai scăzut număr de aparate de RMN şi tomografie computerizată pe cap de locuitor.

Raportul aduce însă şi veşti bune. Prevalenţa obezităţii în România este printre cele mai scăzute la nivel european, sub 10%. De asemenea, românii sunt printre europenii care au cel mai puţin de suferit din pricina cancerului, relatează HotNews.