România în Cartea Recordurilor pentru cursuri de prim ajutor

81

România a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare număr de participanţi la un curs de prim ajutor, informează Mediafax. Evenimentul a fost organizat ieri, 26 iulie, de Societatea de Salvare București și Serviciul de Ambulanţă București-Ilfov.

Pe Stadionul Dinamo au participat 7.402 de oameni care, timp de o jumătate de oră, au învăţat tehnicile de acordare a primului ajutor în cazul în care unor persoane li se face rău pe stradă. Circa 700 de instructori specializaţi le-au explicat participanţilor tot ce trebuie să ştie despre suportul vital de baza (SVB). După detaliile tehnic, cursanţii au trecut efectiv „la treabă": 700 de manechine achiziţionate special pentru acest eveniment așteptându-i pentru a demonstra că au învaţat cu brio tehnicile predate. Acţiunea a fost supervizată știinţific de către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Evenimentul a fost prezentat de vedeta de televiziune Cabral. Pe blogul său scria după eveniment: „Da, de azi avem pe străzi peste 7.000 de oameni care pot resuscita, în caz de nevoie. Și acum vorbesc din prisma motociclistului tăvălit ce sunt… în multe momente critice, ca nespecialist, e mai important să știi ce să faci ca să nu aduci mai mult rău, decât să intervii perfect. Și sfatul meu ar fi să vă interesaţi și să faceţi cursul întreg de prim-ajutor, eu l-am facut acum câteva luni și credeţi-mă că merită!

„Oamenii sunt cea mai importantă parte a sistemului de urgenţă şi totodată cea mai puţin instruită pentru a acorda primul ajutor", a justificat demersul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Alice Grasu, manager al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, a mulţumit tuturor celor care au participat la curs. „Mulţumesc tutoror celor care ne-au susţinut în acest proiect, celor care au avut încredere în noi. Am reuşit, este o victorie a noastră, a tuturor românilor, a sistemului medical de urgenţă".

Evenimentul a fost organizat pentru a marca 105 ani de la înfiinţarea serviciului de salvare (vezi imagini de arhivă). Pe 28 iulie 1906 apărea prima „salvare" – Societatea de Salvare București – la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. Echipajul primei „ambulanţe"era format din vizitiu şi sergenţi de oraş, instruiţi personal de dr. Minovici, iar deviza lor era „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!". România devenea astfel al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanţă, după Olanda şi Austria. În 1908, sub egida Societăţii de Salvare din Bucureşti, a fost înfiinţată Şcoala Samariteană, prima instituţie din România în care s-a predat organizat primul ajutor.

La ocazia de ieri a fost prezentă și o reprezentantă a Cărţii Recordurilor pentru a monitoriza și omologa recordul. „A fost uluitor că pe acest stadion s-au adunat 7.402 persoane. A fost extraordinar", a spus Anna Orford reprezentanta Guinness World Records. Precedentul record a fost stabilit în martie 2010, în Mexic, unde 6.577 de cursanţi au învăţat simultan procedurile de resuscitare. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Universitar pentru Ştiinţele Sănătăţii din cadrul Universităţii Guadalajara.