Toate femeile au o şansă de a slăbi şi a rămâne suple cu numai 4 tablete. În sfârşit descoperirea pe care cercetătorii ştiinţifici o aşteptau de mult”[1], scrie Adevărul în ediţia online despre produsul LIPO 53.

O mulţime de pagini web conţin cel puţin o reclamă la un produs miraculos de slăbit. Pentru o sumă de bani ce pare mică când te gândești că produsul promite să „dizolve” 3 kilograme pe zi, oamenii sunt dispuși să le încerce pe toate, de la capsula de slăbit, la capsula cu supă de varză, oţet de mere, fructele minune acai, batoanele cu fibre și altele.

LIPO 53 este „soluţia braziliană”, răspunsul pentru femeile care vor să slăbească peste noapte și visul cercetătorilor care vor să vindece obezitatea. Din reclama din Adevărul se subînţelege că produsul este recent apărut pe piaţa din România. De fapt, LIPO 53 este autorizat în România din 2005, de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare. Citind reclama produsului, amatorii de pastile de slăbit trebuie să simtă că L-au apucat pe Dumnezeu de picior: „Încă şi mai incredibil, această pierdere în greutate, de 3 kg, continuă la fiecare 5 zile, cu încă o tabletă. Grăsimea dispare, silueta se subţiază, corpul se transformă total. Cei care l-au utilizat descriu rezultatele LIPO 53 ca fiind uimitoare şi incredibile.” Iar finalul este de-a dreptul apoteotic: „În plus, LIPO 53 ESTE 100% natural şi nu necesită nicio schimbare în obiceiurile alimentare. Nu este nevoie nici să faceţi un sport sau alte exerciţii de constrângere.” Iată răspunsul la toate rugăciunile femeilor de când a apus epoca pictorului Rubens. Doamnele care l-au încercat au însă altă părere, pe care și-o exprimă cu vehemenţă pe forumuri: „Da, l-a comandat mama. Efectul : a slăbit buzunarul cu vreo 800.000 (n.r. lei)”[2], scria o doamnă în 2006.

Niciodată nu poţi fi prea slab sau prea bogat”

(ducesa de Windsor, fostă Wallis Simpson)

O mamă din Australia a rămas șocată când a găsit planul de dietă al fiicei sale: 2 iaurturi, 3 mere, 1 pară, 2 kiwi, 5 pahare cu apă. Programul includea și 17 flotări, jogging, mers cu bicicleta și sărituri, de cel puţin două ori pe zi. La cei 7 ani, fetiţa nu reușise să scrie corect nici jumătate din lista de dietă. Mamă a trei copii, licenţiată în studii despre psihologia copilului și promotoare a unei diete sănătoase, echilibrate și raţionale, Amy Cheney se întreba unde a greșit. În cele din urmă, a aflat că fetiţa adoptase dieta unei colege de clasă. „M-am săturat de societatea obsedată de trupuri și de frumusește în care trăim”, a răbufnit Amy.[3]

Femeile sunt supuse unei presiuni tăcute de a intra în haine făcute pentru modelele de măsura 0 (cea mai mică măsură la haine în dimensiunile americane), de a se potrivi unui ideal feminin greu accesibil.

Tonul este dat de creatori de modă precum Karl Lagerfeld, care spune că „doar mămicile dolofane care stau în faţa televizorului cu o pungă de chipsuri în braţe spun că modelele slabe sunt urâte”[4], sau de unii precum Tom Ford, care consideră că „aspectul fizic este precum designul grafic de pe coperta unei reviste“.[5] Pe lângă ei, o armată de actriţe, modele, cântăreţe frumoase stă mărturie că ne aflăm încă sub auspiciile raportului 90-60-90.

Consecinţa? Conform unui studiu realizat în 2011, 40-60% dintre fetele cu vârste între 6 și 12 ani, din Statele Unite sunt îngrijorate de greutatea lor și de faptul că s-ar putea îngrășa.[6] Frica de a fi gras, supraponderal sau obez hrănește piaţa produselor pentru slăbit. Se estimează că în 2014 piaţa pastilelor de slăbit din SUA va valora 3 miliarde de dolari, faţă de 2,6 miliarde în 2010 (valoarea totală a pieţei combinate a produselor și serviciilor de slăbit a fost de 60 de miliarde în 2010).[7]

Paradoxal, se pare că, pe măsură ce crește dezgustul faţă de obezitate, pe atât crește și numărul persoanelor obeze. În prezent, doi din trei americani de peste 20 de ani sunt supraponderali[8] (Statele Unite este ţara cu a doua cea mai mare rată de obezitate la nivel mondial, după Mexic). Într-o asemenea situaţie, implicaţiile financiare ale obezităţii sunt demne de luat în seamă. În 2010, doar costurile medicale legate de obezitate au dus la o suplimentare a bugetului sistemului de sănătate cu 160 de miliarde de dolari. Și sumele cheltuite pentru transportarea unei populaţii supraponderale sunt foarte mari.

Deși pare incredibil, conform unor estimări din 2006, americanii consumau la acea dată peste 3 miliarde de litri de combustibil pe an în plus, din cauza greutăţii extra. Din aceeași cauză, în anul 2000, companiile aeriene au fost nevoite să își mărească achiziţiile de combustibil cu aproximativ un miliard de litri.

Iar femeile obeze câștigă cu aproximativ 11% mai puţin decât colegele lor cu greutate normală. Însumate, toate costurile directe, între care și creșterea consumului de alimente, și costurile indirecte, precum scăderea productivităţii muncii, ajung până la 450 de miliarde de dolari pe an. Conform estimărilor, se așteaptă însă ca, până în 2030, 84% dintre americani să fie supraponderali, ceea ce va duce la costuri și mai mari asociate obezităţii.

România, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, nu are deocamdată proiecte de cercetare care să se axeze pe această problemă. Raportul Eurostat, o analiză din 2008-2009, clasa România pe ultimul loc în ceea ce privește incidenţa obezităţii, cu 8% pentru femei și 7,6% pentru bărbaţi.[9] Cu toate astea, în decembrie 2012, medicii de la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon avertiza[10]u că 30% dintre românce sunt supraponderale şi că 20% dintre bărbaţi au o greutate peste normal.[11] Dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie la același institut, declara atunci în presă că „din păcate, majoritatea celor care au probleme cu greutatea îşi doresc să scape de surplusul ponderal peste noapte şi refuză să înţeleagă că aşa ceva nu este posibil.

Riscuri „naturale” ale slăbitului instant

Preţul pentru încercarea slăbitului rapid cu ajutorul produselor „naturale” poate fi extrem de scump, din punct de vedere al impactului asupra sănătăţii. O altă „soluţie braziliană” de slăbit peste noapte este Emagrece Sim, care a intrat pe piaţa din Statele Unite. Deși chiar și acum pe site-ul companiei producătoare scrie că produsul este 100% natural, Administraţia americană pentru Alimente și Medicamente a interzis încă din 2006 comercializarea lui, deoarece conţinea substanţe ce se găsesc în medicamente precum Prozac, un anti-depresiv puternic.[12]

De asemenea, recent, o clinică din Beijing a descoperit 300 de cazuri de nefrită interstiţială fibrozantă la femei care băuseră ceai de slăbit chinezesc ce conţinea din greșeală „mărul lupului” (plantă toxică pentru rinichi și carcinogenică).[13] De notat este faptul că substanţa fusese interzisă, după ce în anii 1990 s-au descoperit primele 100 de cazuri de boală care au prezentat și tumori la nivelul tractului uterin (la jumătate din paciente).

O altă substanţă care a fost interzisă, dar care se găsește încă în pastilele pentru slăbit, este sibutramina. Dr. Culman Mirela, medic primar nutriţionist la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice „Dr. N. Paulescu“ și asistent universitar, explică că sibutramina a fost folosită de către medici pentru scăderea în greutate a pacienţilor, dar a fost complet interzisă din cauza efectelor secundare.

Sibutramina face parte din clasa substanţelor anorexigene, care acţionează pe sistemul nervos central, deprimând centrul foamei și provocând senzaţia de saţietate. În 2009, ea a fost găsită în cantităţi mari în capsula chinezească cunoscută ca Superslim, motiv pentru care Direcţia de Sănătate Publică a retras-o complet de pe piaţa din România.[14]

Substanţele care acţionează pe sistemul nervos sunt extrem de periculoase, iar efectele pot să difere ca intensitate și ca manifestare, de la o persoană la alta, conform dr. Nancu Viorica, medic primar psihiatru la Spitatul Witting din București. „Sibutramina e un drog, din familia amfetaminelor”, spune clar dr. Nancu. Ea are numeroase efecte adverse precum hipertensiune, greaţă, vomă, agitaţie psiho-motorie, confuzie, panică, halucinaţii, tulburări cardiovasculare și dependenţă. Iar efedrina, care a fost și ea descoperită în componenţa pastilelor de slăbit, este aproape identică structural cu derivaţii sintetici de amfetamină. Dr. Nancu explică că administrarea efedrinei iniţiază o serie de reacţii chimice care vor activa o serie de enzime dintre care unele au rol în lipoliză (procesul metabolic prin care sunt arse grăsimile din corp). Folosirea la sportivi a fost interzisă pentru că este un puternic stimulator și excitant. Conform dr. Nancu, efedrina dă dependenţă, agitaţie, euforie, iritabilitate, depresie, anxietate, tremor, insomnie, dureri de cap, convulsii. La administrarea a peste 20 mg poate provoca aceste efecte adverse, la supradozare (120-200mg) poate duce la prăbușirea sistemului circulator, comă și chiar moarte.

Trei medicamente „curate”

Astăzi, există în farmaciile din România doar trei medicamente, recomandate de unii medici în tratarea obezităţii. După cum a declarat dr. Culman pentru Semnele timpului, din clasa substanţelor anorexigene „piaţa farmaceutică mai tolerează o singură astfel de substanţă, și anume amfepramona, cunoscută sub numele comercial de Regenon”. Medicamentul este contraindicat în extrem de multe afecţiuni și nu este permisă asocierea cu alte produse anorexigene din cauza riscului de hipertensiune pulmonară, potenţial letală. În prospect scrie că poate cauza dependenţă și în cazuri rare poate duce la grave tulburări psihice, precum psihoza. De asemenea, se mai precizează că Regenon poate induce accese în epilepsii, afectează capacitatea de a conduce mașini sau alte utilaje și substanţa activă trece în laptele matern. Pe lângă toate acestea, acţiunea sa de slăbire s-a dovedit a fi de scurtă durată, dacă ulterior nu se ţine o dietă adecvată.

Un alt tip de medicaţie pentru slăbire care se găsește în farmacii este cea pe bază de orlistat, substanţă cu rol de inhibitor de grăsimi. Medicamentele Xenical și Alli sunt, ambele, pe bază de orlistat. Substanţa acţionează în prezenţa grăsimilor ingerate la o masă, făcând ca 30% dintre ele să treacă prin intestin nedigerate. Deși efectele adverse nu sunt grave (flatulenţă, eliminări uleioase sau scaune grase și uleioase), nici efectul pozitiv nu este cel așteptat. Dr. Culman spune că pentru nevoia de slăbire a persoanelor obeze, niciunul dintre aceste medicamente nu produce efecte semnificative. Și, mai important de precizat este că nu sunt medicamente pentru persoane aflate la cure drastice, deoarece în absenţa grăsimilor nu vor acţiona deloc. Dr. Culman crede că se cumpără tot felul de produse de acest gen pentru efectul de placebo, iar cu cât sunt mai scumpe, cu atât interesul de a slăbi este mai mare și voinţa mai puternică.

Ghid pentru slăbire sănătoasă

Curele de slăbire, cu și fără pastile de slăbit, sunt periculoase pentru sănătate. Remediile pe bază de plante nu pot slăbi pentru că nu au efect anorexigen. Ele pot avea efect de laxativ sau diuretic, care nu este recomandat pe termen lung din cauză că „elimină lichide, nu grăsime, și provoacă dezechilibre electrolitice, lipsind organismul de magneziu, potasiu și nutrienţi importanţi”, spune dr. Culman. Multe dintre produsele care se vor a fi 100% naturale pot conţine substanţe care agravează anumite condiţii medicale, de care poate nici nu suntem conștienţi, și în final pot duce la moarte.[15] Chiar și curele de slăbire care nu conţin astfel de substanţe, dar care sunt agresive sau se întind pe intervale foarte lungi de timp, pot duce la depresie și anxietate.[16]

Există vreun cocktail magic care să ne ajute să slăbim sănătos? Dr. Culman este de părere că există unul personalizat pe organismul și psihicul fiecărei persoane.

Pentru ca o cură de slăbire să fie eficientă, trebuie îndeplinite două condiţii. În primul rând trebuie găsită o dietă care să dea rezultate, dar cel mai important, să dea un grad de satisfacţie culinară care să menţină efortul de slăbire constant. Dacă această condiţie nu este îndeplinită, kilogramele date jos se vor pune la loc. A doua condiţie este de fapt principiul pe care funcţionează procesul de slăbire: „Nu trebuie stimulată secreţia de insulină pentru că favorizează transportul alimentelor în celule și stocarea în ţesutul gras”, a declarat dr. Culman pentru ST. Trebuie scoase din dietă acele alimente care stimulează insulina: alimentele dulci și grase, pastele, pâinea, produsele de panificaţie, concentratele de energie (sticksuri, chipsuri, covrigei) și fructele dulci și zemoase. Fructele și legumele ar trebui consumate cât mai crud și alese dintre cele cu o structură celulozică bogată. Cu cât sunt mai crude, sau cu coajă, cu atât vor stimula mai puţin secreţia de insulină. Ce facem atunci când organismul atinge un platou (nu mai slăbește) sau când vrem să întreţinem greutatea actuală? Din acest moment, progresul în dietă se obţine „numai cu sport și perseverenţă”, spune dr. Culman. Nu este un răspuns plăcut, pentru că nu este ușor de făcut, dar trebuie acceptat faptul că „doar mișcarea crește metabolismul bazal”, nu pastilele de slăbit, indiferent ce promit.

Acest articol a fost publicat în ediţia din aprilie 2013 a revistei Semnele timpului.

Footnotes
[1]„«În sfârşit în România secretul brazilian de slăbire: 4 tablete pentru a pierde 12 kg», www.adevarul.ro, 7 martie 2013”.
[2]„ http://forum.dietista.ro/7477-lipo-53-a.html”.
[3]„Suzannah Hills, « Horrified mother finds handwritten diet and exercise regime in her seven-year-old daughter’s bedroom», www.dailymail.co.uk, 7 martie 2013”.
[4]„Alina Kartman, «Dinastia casei de modă», www.semneletimpului.ro, noiembrie 2009”.
[5]„Corina Cosmescu, «Bărbaţii sunt noile femei», www.adevarul.ro, 21 decembrie 2012”.
[6]„L. Smolak, Body Image: A Handbook of Science, Practice, and Prevention, New York: Guilford, 2011 (a doua ediţie)”.
[7]„«The U.S. Weight Loss & Diet Control Market (11th edition)», www.marketdataenterprises.com , mai 2011”.
[8]„Beth Hoffman, «What The Obesity Epidemic Costs Us [Infographic]», www.forbes.com, 16 august 2012”.
[9]„Comisia Europeană- Eurostat, «Overweight and obesity – BMI statistics», http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics, noiembrie 2011”.
[10]„ibidem.”
[11]„«Statistica INCREDIBILĂ care ÎNGRIJOREAZĂ România», www.realitatea.net, 2 decembrie 2012”.
[12]„Administraţia Americană pentru Alimente și Medicamente, «FDA Warns Consumers about Brazilian Diet Pills Found to Contain Active Drug Ingredients», http://www.fda.gov/newsevents/newsroom/pressannouncements/2006/ucm108578.htm, 13 ianuarie 2006”.
[13]„M.R. Gökmen, G.M. Lord, «Aristolochic acid nephropathy»” BMJ, 15 iunie 2012, apud Robert Ancuceanu, «Obsedaţi de natural»” Semnele timpului, decembrie 2012”.
[14]„«Produsele de slăbit Superslim, retrase de pe piaţă din cauza conţinutului de amfetamină», www.antena3.ro, 6 iunie 2009”.
[15]„Kana Unuma, Akihiro Tojo et. Al., «Autopsy report on pseudo-Bartter syndrome with renal calcification induced by diuretics and diet pills», BMJ, 25 mai 2009”.
[16]„Felice N. Jacka, Arnstein Mykletun et. al., « The Association Between Habitual Diet Quality and the Common Mental Disorders in Community-Dwelling Adults: The Hordaland Health Study», Psychosomatic Medicine, 28 iunie 2011”.

„«În sfârşit în România secretul brazilian de slăbire: 4 tablete pentru a pierde 12 kg», http://adevarul.ro, 7 martie 2013”.
„Suzannah Hills, « Horrified mother finds handwritten diet and exercise regime in her seven-year-old daughter’s bedroom», http://dailymail.co.uk, 7 martie 2013”.
„Alina Kartman, «Dinastia casei de modă», https://semneletimpului.ro, noiembrie 2009”.
„Corina Cosmescu, «Bărbaţii sunt noile femei», http://adevarul.ro, 21 decembrie 2012”.
„L. Smolak, Body Image: A Handbook of Science, Practice, and Prevention, New York: Guilford, 2011 (a doua ediţie)”.
„«The U.S. Weight Loss & Diet Control Market (11th edition)», http://marketdataenterprises.com , mai 2011”.
„Beth Hoffman, «What The Obesity Epidemic Costs Us [Infographic]», http://forbes.com, 16 august 2012”.
„Comisia Europeană- Eurostat, «Overweight and obesity – BMI statistics», http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics, noiembrie 2011”.
„ibidem.”
„«Statistica INCREDIBILĂ care ÎNGRIJOREAZĂ România», http://realitatea.net, 2 decembrie 2012”.
„Administraţia Americană pentru Alimente și Medicamente, «FDA Warns Consumers about Brazilian Diet Pills Found to Contain Active Drug Ingredients», http://www.fda.gov/newsevents/newsroom/pressannouncements/2006/ucm108578.htm, 13 ianuarie 2006”.
„M.R. Gökmen, G.M. Lord, «Aristolochic acid nephropathy»” BMJ, 15 iunie 2012, apud Robert Ancuceanu, «Obsedaţi de natural»” Semnele timpului, decembrie 2012”.
„«Produsele de slăbit Superslim, retrase de pe piaţă din cauza conţinutului de amfetamină», http://antena3.ro, 6 iunie 2009”.
„Kana Unuma, Akihiro Tojo et. Al., «Autopsy report on pseudo-Bartter syndrome with renal calcification induced by diuretics and diet pills», BMJ, 25 mai 2009”.
„Felice N. Jacka, Arnstein Mykletun et. al., « The Association Between Habitual Diet Quality and the Common Mental Disorders in Community-Dwelling Adults: The Hordaland Health Study», Psychosomatic Medicine, 28 iunie 2011”.