Sănătate versus Modă: pantofii cu toc provoacă traume iremediabile

1712

Jumătate din femei preferă pantofii cu toc înalt, chiar dacă aceştia le produc dureri groaznice după numai o oră de purtat, iar această alegere poate conduce la apariţia unor afecţiuni grave precum artrita, fracturi sau chiar probleme la nivelul coloanei vertebrale, arată un studiu britanic citat de Daily Mail.

Statisticile întocmite de Colegiul de Pedichiură a inclus un eşantion de 2.000 de femei şi bărbaţi britanici şi alţi 60 de specialişti în pedichiură şi podologie. În urma sondajului a reieşit că mai mult de o treime din participanţi au renunţat la pantofii incomozi după ce aceştia le-au produs inflamaţii ale piciorului, preferând să danseze sau să meargă spre casă desculţi. Mai mult, după doar o oră şi câteva minute de purtat pantofi cu toc, femeile au declarat că au început să simtă dureri la nivelul picioarelor. Circa 20% dintre respondente susţin însă că au fost necesare doar 10 minute până când pantofii cu toc au început să le provoace dureri, arată studiul britanic citat de Daily Mail

De asemenea, cercetarea a arătat că femeile, cu cât sunt mai tinere, cu atât preferă tocurile mai înalte. Circa 20% dintre femeile de 18 până la 24 de ani au cel puţin o pereche de pantofi cu tocuri de peste 15 centimetri (6 inchi), în timp ce doar 10% dintre cele cu vârste între 25 şi 34 de ani şi 3% dintre femeile între 35-44 de ani deţin o astfel de pereche.

Consultantul în pedichiură, Mike O’Neill de la instituţia care a realizat studiul, susţine că pantofii incomozi şi strâmţi pot conduce în timp la apariţia artritei, a fracturilor şi chiar la prinderea nervilor, iar tratarea acestora din urmă constă în intervenţii chirurgicale sau injecţii cu steroizi. Cu cât tocurile purtate sunt mai înalte, cu atât creşte riscul tasării coloanei vertebrale. De asemenea, din cauza faptului că acest tip de pantof împinge piciorul spre vârful încălţămintei, pot apărea probleme ale unghiilor încarnate sau legate de asprirea unor zone ale pielii. Umezeala care apare din cauza „strivirii” degetelor picioarelor dezvoltă un mediu propice pentru apariţia bolii denumite piciorul atletului. Nu în ultimul rând, adaugă specialistul, purtarea tocurilor scurtează tendonul lui Ahile, lucru care provoacă dureri cumplite atunci când pantofii înalţi sunt înlocuiţi cu platforme.

O dimensiune acceptabilă pentru tocuri nu ar trebui să depăşească cinci centimetri (2 inchi), iar o soluţie potrivită pentru a părea mai mare de statură este folosirea platformelor înalte, susţine O’Neill.