Semne de Alzheimer, la copii expuși poluării

867
Semne de Alzheimer
Semne de Alzheimer

S-au descoperit simptome ale bolii Alzheimer la copii mai mici de un an din Mexico City, ceea ce sugerează nu numai că boala se instalează mai devreme decât se suspecta anterior, dar și că factorii de mediu pot fi de vină, arată un studiu publicat săptămâna trecută în jurnalul Environmental Research.

Cercetătorii, conduși de prof. Lilian Calderon-Garciduenas, de la Universitatea din Montana, au investigat autopsiile a 203 locuitori din Mexico City, cu vârste cuprinse între 11 luni și 40 de ani.

Echipa a analizat în mod specific nivelurile a două proteine care au o legătură directă cu apariţia bolii, și anume hiperfosforilata și beta amiloid. Acumularea beta amiloidului în creier a fost observată la pacienţii cu Alzheimer de peste 65 de ani, în jurul perioadei în care boala începe să se instaleze. Ei au comparat procentul de acumulare cu cel din creierul persoanelor sănătoase și au luat în considerare și alţi factori, precum sexul, statutul socioeconomic, IQ-ul, statisticile nutriţionale și educaţia.

Semne de Alzheimer: principalele cauze

Cercetătorii au descoperit că nivelurile ambelor proteine au fost peste limitele normale în 99,5% dintre autopsii – inclusiv la copilul de 11 luni. Mai mult, studiul a constatat că aceste niveluri ridicate sunt direct legate de expunerea la aerul poluat cu particule fine, denumit și „smog”, greu respirabil, care se găsește în Mexico City și în alte zone urbane similare din întreaga lume. Particulele fine poluante PM2.5 (de 2,5 microni) sunt de aproximativ 30 de ori mai mici decât diametrul firului de păr.

Studiul a fost criticat pentru faptul că în eșantion există doar un copil în vârstă de 11 luni, iar o varietate de factori, de la mediul înconjurător la genetică, ar fi putut duce la creșteri ale nivelurilor de proteine văzute în analiză, notează The Daily Beast. Însă studiul a ajuns la concluzii similare cu cercetările anterioare ale lui Calderon-Garciduenas, și anume că poluarea aerului are un rol important în ceea ce privește nivelurile proteice anormale ale creierelor mai tinere. Dimpotrivă, copiii expuși la aer mai curat au arătat o stare de sănătate mai bună și au prezentat mai puţine riscuri de a avea aceste acumulări de proteine care ar determina apariţia maladiei. Deși studiul nu demonstrează o legătură de cauzalitate, el arată încă o dată corelaţia dintre respirarea aerului poluat și sănătatea creierului.

Ceea ce înseamnaă că, în timp ce o predispoziţie genetică la Alzheimer nu este ceva ce poate fi evitat, poluarea aerului poate fi evitată și duce la concluzia că schimbările climatice provocate de om au efecte deosebit de importante asupra sănătăţii. După cum a declarat Calderon-Garciduenas pentru Newsweek, „combaterea poluării aerului trebuie să fie prioritizată. Poluarea este gravă și cronică, oamenii sunt expuși de la concepţie la moarte la efectele poluării.” De asemenea, profesorul a atras atenţia că, pentru prevenirea bolii Alzheimer, este nevoie și de mai multe studii pentru a putea defini interacţiunile ce au loc între alimentaţie, factorii metabolici și factori de risc genetic.

Poluarea aerului provoacă leziuni ireversibile creierului

Poluarea aerului provoacă leziuni ireversibile creierului copiilor mici, declară și un nou raport Unicef. Aerul toxic afectează memoria, IQ-ul copiilor și declanșează probleme neurologic-comportamentale, cum ar fi anxietatea, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie și întârzierile de dezvoltare. Raportul estimează că 17 milioane de bebeluși din întreaga lume – 12 milioane dintre ei în Asia de Sud – trăiesc în zone care înregistrează niveluri de poluare de șase ori mai mari decât limitele de siguranţă internaţională, de 20 de micrograme pe metru cub pentru PM10 și de 10 micrograme pe metru cub pentru PM2.5.

„Poluarea aerului este asociată cu pneumonia, care ucide 180.000 de copii în India în fiecare an, și declanșează astm, bronșită și alte infecţii respiratorii, forţând copiii să lipsească de la școală, limitând în continuare potenţialul lor de învăţare și de dezvoltare“, a declarat dr. Vinod K. Paul, profesor de pediatrie la Institutul de Știinţe Medicale „All India”.

Riscul începe în uter

Toxinele din atmosferă la care se expune mama în timpul sarcinii traversează placenta, afectează creierul în curs de dezvoltare al fătului și scade greutatea copilului la naștere. Sunt studii care corelează poluarea cu întârzierile de dezvoltare la vârsta de trei ani, cu problemele psihologice și comportamentale, cu o scădere a IQ-ului cu patru puncte după vârsta de cinci ani, se arată în raportul Unicef. Părinţii trebuie să își protejeze copiii de poluarea din aer și de cea asociată fumului de tutun și fumului rezultat de la încălzirea cu lemne a spaţiilor de locuit”, a conchis dr. Vinod.

Citește și: Experienţele din preajma morţii. Ce are de spus știinţa

Niciun articol afișat