Sindromul burnout poate fi învins

41

Există viaţă după serviciu? O dilemă pentru mulţi angajaţi care din dorinţa de a-şi rotunji veniturile sau de obţine performanţă la locul de muncă ajung la extenuare.

Suprasolicitarea la locul de muncă – sindromul burnout – este un fenomen larg răspândit în societatea de azi. Deşi eficientă pe termen scurt, ea este neproductivă pe termen mai lung, deoarece scade creativitatea şi productivitatea. Potrivit specialistului în medicina sportivă dr. Alin Popescu, citat de MedLive, suprasolicitarea creează iluzia unei eficienţe sporite, însă adoptată ca stil de lucru conduce la epuizare.

Pe lângă epuizare şi scăderea creativităţii, spune specialistul, printre efectele suprasolicitării se numără şi probleme în concentrarea asupra lucrurilor importante, relaţii încordate cu cei din jur, depresie, iritabilitate, probleme de sănătate. La aceste probleme ajung adesea cei care sunt dependenţi de muncă.

Alin Popesu descrie workaholicul ca o persoană care lucrează inclusiv în concediu, doarme puţin pentru a nu pierde timp, îşi vede familia şi prietenii mai rar decât colegii de serviciu,munceşte până târziu şi dacă este şi dacă nu este nevoie şi atunci când are puţin timp liber este luat prin surprindere şi nu ştie ce să facă în acest timp.

Soluţiile propuse de specialist vizează restabilirea echilibrului între muncă şi viaţă, printr-o organizare mai eficeintă şi o prioritizare mai atentă a sarcinilor, care ar putea duce mai uşor la atingerea scopurilor de performanţă. Organizarea ar trebui să lase totodată suficient timp pentru odihna şi meditaţia care asigură sănătatea fizică şi psihică a individului.