„Sindromul zombi” face ravagii printre copiii din Uganda

168

O afecţiune denumită „sindromul zombi", este întâlnită în rândul a peste 3.000 de copii din Uganda, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile ugandeze. În ultimii trei ani, în jur de 200 de copii au murit din cauza acestei boli misterioase.

O afecţiune denumită „sindromul zombi" este întâlnită în rândul a peste 3.000 de copii din Uganda, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile ugandeze. În ultimii trei ani, în jur de 200 de copii au murit din cauza acestei boli misterioase.

Copiii care suferă de această afecţiune ajung să nu mai recunoască locurile şi persoanele, chiar şi atunci când vine vorba despre părinţi şi au zilnic crize similare cu epilepsia. În plus, micuţii îşi pot provoca singuri răni grave, din cauza cărora pot muri, deoarece ei nu mai simt durerea.

Nancy Lamwaka este unul dintre copiii care suferă de această afecţiune. Are vânătăi pe tot corpul, deoarece şi-a pierdut abilitatea de a recunoaşte pericolul. În fiecare dimineaţă, mama fetei o scoate din casă şi o leagă de un copac. Acest tratament pare inuman, dar femeia susţine că este singurul mod în care îşi poate ţine fiica sub control, astfel încât aceasta să nu îşi facă singură rău sau să nu se rătăcească, informează Pravda.ru.

„Am pierdut orice speranţă. Am grijă de Sarah şi Moise ca de florile din casă, ştiind că nu vor avea niciun rost în viitor", povesteşte o altă mamă pentru BBC.

Din cauza bolii, fata ei de 14 ani şi băiatul de 12 ani au nevoie de îngrijire permanentă. Nu se pot spăla şi nu se pot îmbrăca singuri. Şi ea este nevoită să îşi lege copiii de copac când pleacă la muncă pe câmp.

Sindromul a fost descoperit în anul 1960 în Sudan. Deşi au trecut 50 de ani de la identificarea bolii, medicii nu au putut descoperi un tratament împotriva acesteia. Există doar o teorie potrivit căreia musca ţeţe ar putea transmite prin înţepătură un parazit copiilor.

Boala este mortală şi apare doar la copii cu vârste între 5 şi 15 ani. În prezent este restricţionată în regiuni mici din sudul Sudanului, Tanzania şi nordul Ugandei.