SUA interzice găsimile trans artificiale

392

Administraţia pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a luat decizia surprinzătoare de a elimina grăsimile trans artificiale din alimente.

În anii 1960, un tânăr cercetător la universitate, pe nume Fred Kummerow, a convins șefii unui spital local să îl lase să examineze arterele persoanelor care muriseră în urma unei boli de inimă. Acesta a descoperit că ţesutul conţinea niveluri ridicate de grăsimi trans artificiale, o substanţă care fusese descoperită cu zeci de ani înainte, dar care ajunsese în toate alimentele procesate din ţară.

Fred a făcut și teste pe șoareci și a văzut că ateroscleroza apărea și dispărea odată cu introducerea și, respectiv, scoaterea grăsimilor trans artificiale din dieta lor. El a publicat primul studiu despre pericolele acestor grăsimi încă din 1957. În ciuda studiilor sale și a eforturilor de educare în această direcţie, industria alimentară nu era dispusă să renunţe la un ingredient care era mai ieftin, prelungea viaţa la raft a alimentelor și le dădea gustul și textura dorită.

Frustrat de situaţie, în 2009, Fred le-a trimis celor de la FDA o petiţie de 3.000 de cuvinte, citând dovezile care se tot strâng împotriva consumului acestor grăsimi. Pe primul rând a scris: „Cer ca grăsimile hidrogenate să fie parţial interzise în dieta americană”, citează Washington Post. Deja nu mai era singurul care cerea acest lucru. În anii 1990, tot mai multe studii indicau că aceste grăsimi erau principalul vinovat pentru apariţia bolilor de inimă.

În 2013, Fred a dat în judecată FDA, cerându-i judecătorului să oblige instituţia să-i răspundă la petiţie și să interzică, cel puţin parţial, uleiurile hidrogenate, în lipsa unor dovezi noi care să ateste siguranţa consumării acestora. Trei luni mai târziu, FDA și-a anunţat intenţia de a elimina grăsimile trans, spunând că nu mai sunt sigure pentru a fi folosite în produsele destinate consumului uman. De acum înainte, companiile vor avea la dispoziţie trei ani pentru a-și reformula produsele.

La 100 de ani, Fred nu este satisfăcut cu rezultatele obţinute. El speră să adauge cât mai multe studii la lista lungă a celor care arată efectele grăsimilor prăjite asupra metabolismului. Cât despre alimentaţia sa, Fred nu își face mari griji pentru colesterol, pentru că nu crede că acesta joacă un rol principal în bolile de inimă, dar se ţine departe de mâncarea prăjită, de margarina din uleiuri hidrogenate și de orice altceva care conţine grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.