Lista substanţelor toxice din cosmetice

359

Femeile absorb anual aproximativ 2,3 kg de substanţe toxice prin intermediul produselor cosmetice pe care le folosesc în mod regulat.

Aceasta este concluzia unui studiu britanic, citat de ziarul Gândul.O femeie folosește zilnic cel puţin 12 produse cosmetice și de îngrijire corporală având, în medie, un aport zilnic de 175 de compuși chimici, susţin cercetătorii. Aceste produse cosmetice de masă pot provoca diverse reacţii adverse, din cauza substanţelor care pătrund în piele.

Pe lista substanţelor care pot provoca eczeme, alergii, acnee, termatită atopică sau chiar dezechilibre hormonale, se află:

– Lauril sulfatul de sodiu (SLS) – des întâlnit în săpunuri şi şampoane, cu rol în curăţarea pielii. Substanţa este folosită pentru a îndepărta grăsimea de pe epidermă. Poate distruge bariera naturală de grăsime a pielii, determinând astfel apariţia dermatitei de contact.

– Phenolul (acidul carbolic) – des întâlnit în cremele de corp. Poate duce la apariţia convulsiilor, a colapsului circulator şi chiar a insuficienţei respiratorii.

– Hidrocarburi aromatice din petrol sau alte produse derivate din petrol, ale căror denumiri de pe etichete conţin prefixele “propyl” sau “methyl”. Nu lasă pielea să respire, blochează eliminarea toxinelor din corp, pot provoca sensibilitate la lumină şi pot sărăci pielea de propriile uleiuri naturale, efectul fiind uscarea şi crăparea acesteia, îmbătrânirea prematură şi acneea.

– Toluenul şi formaldehida – des întâlnite în oja sau lacul de unghii. Pot produce reacţii alergice tegumentare.

– Parfumul – se recomandă evitarea săpunurilor care conţin parfum. Poate duce la apariţia dermatitelor, datorită efectului de uscare a pielii.

– Parabenii – conservanţi folosiţi în majoritatea produselor cosmetice. Cresc riscul apariţiei cancerului.

– Aluminiul – folosit în compoziţia deodorantelor și antiperspirantelor. Poate contribui la apariţia tumorilor mamare.