S-a descoperit de ce este ciocolata irezistibilă

97

Un grup de cercetători de la Universitatea Michigan a descoperit ce anume îi face pe oameni să consume dulciuri în cantităţi mari şi chiar să devină dependenţi de zahăr.

Răspunsul este encefalina, un opioid natural, produs de creier, care atinge aceiaşi receptori cerebrali ca drogurile psihoactive. În prima fază a experimentului, cercetătorii au hrănit un grup de şoareci de laborator cu bomboane de ciocolată M&M şi au observat nivelul de stimulare neurologică pe care l-au avut şoarecii în zona creierului care este responsabilă cu poftele, numită neostriaţium.

Atunci când neostriaţiumul era stimulat, şoarecii au mâncat de două ori mai multe bomboane de ciocolată, ceea ce a dus la concluzia că nevoia de a mânca peste măsură dulciuri are legătură directă cu această regiune cerebrală şi, în mod special, cu o endorfină, denumită encefalină.

În etapa a doua a experimentului, cercetătorii au dorit să observe dacă nivelul crescut al encefalină este cauza sau efectul consumului exagerat de dulciuri. Pentru aceasta, şoarecii au fost injectaţi cu o substanţă sintetică (asemănătoare encefalinei) în aceeaşi zonă a creierului şi au lăsat şoarecii să mănânce oricâte bomboane au dorit.

Spre surprinderea cercetătorilor, şoarecii au mâncat de două ori mai multe bomboane, adică peste 17 grame. Pentru o persoană de 68 de kilograme, aceasta ar însemna aproape 3,5 kilograme de dulciuri.

De asemenea, şoarecii au mâncat şi mai repede decât înainte, ceea ce înseamnă că encefalina spune creierului să mănânce mai repede şi mai mult.