Studiu: De ce nu ne place ziua de luni

591

Nu este vorba despre revenirea la activitatea cotidiană după două zile de timp liber, nici de concepţia că lunea sacrificăm libertatea individuală în detrimentul supravieţuirii financiare.

Explicaţia este că programul prelungit de somn la final de săptămână face ca oamenii să deteste ziua de luni. Acesta este răspunsul pe care îl dau cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, în urma celui mai recent studiu.

Deşi poate părea paradoxal, cauza o constituie prea multe ore de somn, program care face ca multe persoane să fie obosite până miercuri. Specialiştii în medicina somnului afirmă că starea de oboseală nu apare doar atunci când dormim prea puţin, ci şi atunci când depăşim cele 8 ore de somn necesare.

Din această cauză, nu ne place, ceea ce face ca luni dimineaţa să avem memoria slăbită şi reacţii întârziate şi obişnuim să întârziem la serviciu. Alte studii au relevat că, în medie, o persoană zâmbeşte prima dată în săptămână de lucru la ora 11:16 a.m. şi că productivitatea din ziua de luni este aproximativ de trei ore şi jumătate.