Mersul pe bicicletă poate schimba substanţial calitatea vieţii, așa că am încercat să enumăr mai multe motive pentru care merită să urci pe șaua unei biciclete mai degrabă decât să te instalezi la volanul mașinii.

Vânzările de biciclete au crescut vertiginos odată cu schimbarea stilului de viaţă, în urma pandemiei de COVID-19 și a perioadelor de lockdown. Chiar și astăzi, pasionaţii de ciclism așteaptă luni de zile ca modelul dorit de bicicletă să devină disponibil.

Descoperirile pe care le fac cei care au devenit atrași de mersul pe bicicletă în timpul restricţiilor pandemice nu reprezintă ceva nou. Beneficiile ciclismului pentru sănătate, mediu și societate sunt bine cunoscute, dar merită să fie revizuite pentru cei care încă mai contemplă ideea tranziţiei de la mașină la bicicletă.

Iată 14 motive pentru care ar trebui să ne urcăm mai des pe bicicletă:

Abilităţi cognitive mai bune

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit că o îmbunătăţire de cinci procente a condiţiei fizice în urma mersului pe bicicletă a dus la rezultate mai bune (cu până la 15%) la testele care au evaluat abilităţile cognitive. Așadar, mersul pe bicicletă ne face mai inteligenţi, pentru că ajută la formarea de noi celule în hipocamp, structură cerebrală responsabilă cu memoria.

Stare de sănătate mai bună

Poate că ar trebui să modificăm vechiul proverb despre un măr pe zi și să spunem că mersul pe bicicletă este mijlocul de a ţine doctorul departe. „Exerciţiul fizic moderat crește nivelul de activitate a celulelor imunitare, așa încât acestea să fie pregătite să lupte contra infecţiilor”, afirmă nutriţionistul Cath Collins de la St George’s Hospital din Londra. Persoanele care merg pe bicicletă timp de 30 de minute, cinci zile pe săptămână, au nevoie de jumătate din numărul de zile de concediu medical de care au nevoie persoanele care nu fac exerciţii fizice, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Carolina de Nord.

Viaţă mai lungă

Cercetătorii de la King’s College London au comparat peste 2.400 de gemeni identici, constatând că aceia care au pedalat de trei ori pe săptămână câte 45 de minute erau, din punct de vedere biologic, cu 9 ani mai tineri, chiar și după adăugarea altor factori de risc, precum fumatul sau indicele de masă corporală.

Mai puţină expunere la poluare

Logica sugerează că nu e deloc sănătos să mergi pe bicicletă, având în vedere poluarea marilor orașe. Totuși, potrivit studiilor, șoferii sunt expuși la poluarea atmosferică de cinci ori mai mult decât cei care fac naveta cu bicicleta, de trei ori și jumătate mai mult decât pietonii și de două ori și jumătate mai mult decât cei care călătoresc cu autobuzul.

Bani economisiţi

Achiziţionarea și întreţinerea unei biciclete reprezintă aproximativ un procent din costul pe care îl presupune achiziţionarea și întreţinerea unei mașini. În plus, parcurgerea zilnică a 10 kilometri cu bicicleta până la serviciu permite economisirea a 2.000 de dolari pe an, care ar fi cheltuiţi în mod normal pe transport. Economiile sunt și mai semnificative pentru persoanele care sunt nevoite să plătească parcarea pentru mașină.

Combustibil economisit

În ciuda faptului că este folosită de peste două secole, bicicleta rămâne una dintre cele mai eficiente mijloace de transport inventate. Folosind bicicleta, ne deplasăm de aproximativ trei ori mai repede decât pe jos, cu același consum energetic. Dacă luăm în calcul și cantitatea de alimente pe care am putea să o ingerăm pentru a avea suficientă energie pentru pedalat, ajungem la un raport mai mult decât bun între distanţa parcursă și combustibilul folosit – 1998 de kilometri efectuaţi cu un litru de combustibil.

Mai mulţi copaci, mai puţine drumuri și parcări

Înlocuirea mașinilor cu biciclete înseamnă mai puţin teren necesar pentru drumuri și parcări. Douăzeci de biciclete pot fi parcate în același spaţiu pe care îl ocupă o mașină.

Bicicletele sunt silenţioase

Poluarea fonică nu are impact doar asupra somnului locuitorilor, ci poate provoca daune semnificative sănătăţii și bunăstării faunei sălbatice. S-a dovedit că zgomotele puternice afectează activitatea omizilor și fac ca pasărea-albastră (bluebird) să aibă mai puţini pui. În zonele traversate de autostrăzi sau căi ferate, poluarea fonică atinge cote extrem de mari și poate interfera cu orientarea animalelor, cu alegerea locurilor în care dorm și vânează, efectele asupra întregului ecosistem fiind dramatice

Un nivel mai scăzut de substanţe toxice pentru mediu

Poate credem că gazele de eșapament emise în urma procesului de ardere a combustibililor reprezintă singurul factor poluant legat de folosirea mașinilor Dar și alte substanţe chimice, precum lichidul de răcire din radiatorul mașinii, uleiul de motor sau acidul din bateria mașinii, sunt dăunătoare pentru mediu. Cu cât mai mulţi oameni apelează la bicicletă ca mijloc de transport, cu atât se reduce nivelul acestor substanţe chimice.

Creșterea interacţiunii sociale

Mersul pe bicicletă este o modalitate excelentă de întâlnire cu prietenii și de extindere a cercului social. Multe cluburi de ciclism sunt înfiinţate pur și simplu pentru ca oamenii să pedaleze împreună, fără să concureze între ei. După cum vei descoperi foarte repede, multe plimbări includ pauze pentru conversaţie și pentru un răsfăţ cu o gustare delicioasă la o terasă.

Ajutor pentru cei în nevoie

Mulţi cicliști își folosesc condiţia fizică pentru a strânge fonduri pentru cauze nobile și pentru oamenii pe care îi iubesc. Fie că se alătură unui eveniment organizat de strângere de fonduri, fie că se angajează să parcurgă câţiva kilometri în plus pe săptămână, mii de oameni se urcă pe bicicletă în fiecare an doar pentru a aduce un strop de bine în viaţa altora.

Timp de navetă redus

Traficul aglomerat costă economia miliarde de dolari în fiecare an. Mai multe biciclete și mai puţine mașini înseamnă că noi, prietenii și vecinii noștri am putea petrece mai puţin timp în trafic și mai mult îngrijindu-ne de noi și de cei dragi.

Un loc mai sigur pentru toţi

Mai mulţi oameni pe bicicletă în comunitatea din care facem parte înseamnă mai puţine mașini și un mediu rutier mai sigur. Având în vedere că drumul până la școală poate fi făcut, în cele mai multe cazuri, fără a folosi mașina, mersul pe bicicletă poate reduce semnificativ aglomeraţia traseului spre școală și crește siguranţa copiilor.

Pedalăm local, cumpărăm local

Atunci când oamenii merg mai des cu bicicleta – fie că acesta e mijlocul lor de transport, fie că o fac pentru recreere – sunt șanse mai mari să cumpere de la producători locali.

Un cer însorit și zilele care devin tot mai lungi sunt motive (și condiţii) excelente pentru o plimbare cu bicicleta. Astăzi este momentul cel mai bun pentru a ne urca pe o bicicletă, profitând de paleta de beneficii aduse de ciclism nouă, mediului în care trăim și oamenilor din jur.

Braden Blyde este autor independent și locuiește în Adelaide, Australia de Sud. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.