Studiu: Sportul în exces poate modifica structural inima

387

Exerciţiul fizic are multe beneficii asupra sănătăţii, atunci când este realizat cu măsură – nu mai mult de o oră o pe zi -, însă atunci când este practicat în exces poate deveni dăunător, informează un studiu citat de DailyMail.

Cercetătorii explică faptul că sistemul cardiovascular poate suferi în urma activităţilor de efort excesiv susţinut, precum maratonul, cursele foarte lungi de ciclism, acestea putând provoca modificări structurale ale inimii şi ale arterelor mari, ducând în felul acesta la vătămări de lungă durată. Explicaţia este că astfel de exerciţii cresc de cinci ori fibrilaţia atrială, ritmul cardiac devenind anormal.

„Exerciţiul fizic, deşi nu este un medicament, are multe trăsături specifice unui puternic agent farmacologic. Activitatea fizică poate fi extrem de eficientă în prevenirea şi tratarea multor boli, inclusiv a bolilor coronariene, a hipertensiunii arteriale, a insuficienţei cardiace şi a obezităţii. Cu toate acestea, ca orice agent farmacologic, o limită superioară în condiţii de siguranţă există însă, dincolo de acestea, efectele adverse ale exerciţiilor fizice vizează trauma musculo-scheletică şi stresul cardiovascular”, afirmă autorul Dr. James O'Keefe, de la Spitalul Sf. Luca din Kansas City, potrivit DailyMail.

Fenomenul a fost numit cardiomiopatie Phidippides – după deteriorarea fatală a inimii suferite de către primul alergător de maraton din Grecia, în 490 î.Hr.

Pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos, organizaţiile guvernamentale recomandă adulţilor exerciţiile aerobice de cinci ori pe săptămână, timp de 30 de minute sau mai mult, pentru a beneficia de sănătate maximă. Copiii pot face exerciţii fizice moderate, câte 60 de minute pe zi.