Studiu: Apneea în somn poate cauza moartea bolnavilor de cancer

619

Sindromul de apnee în somn (SAS) poate fi foarte periculos pentru cei care suferă de cancer, conform unui studiu realizat de dr. Javier Nieto de la University of Wisconsin's School of Medicine and Public Health, care a demonstrat că există o corelaţie semnificativă între apneea de somn şi moartea din cauza cancerului.

Apneea în somn este o afecţiune a aparatului respirator, caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. SAS provoacă scăderea nivelului de oxigen din sânge, cauzează sforăitul şi somnolenţa în timpul zilei.

„Somnolenţa în timpul zilei creşte riscul de accidente, iar apneea în somn este asociată cu boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială şi mortalitatea cardiovasculară. Acum vedem acest unghi nou: o creştere a mortalităţii în cazul pacienţilor cu cancer”, a explicat Nieto, pentru Christian Post.

Apneea de somn afectează în prezent 18 milioane de americani, potrivit Sleepmed.md, şi alte 10 milioane ar putea fi afectate, dar rămân încă nediagnosticate. Potrivit Nieto, sindromul de apnee în somn a dus la un risc mai mare de deces din cauza cancerului, iar cu cât mai intensă este apneea (episoade pe noapte), cu atât mai mare este riscul.

Dr. Nieto spune că lipsa de oxigen în cazul unui pacient de cancer determină celulele canceroase să „încerce să compenseze pentru lipsa de oxigen prin creşterea unor vase de sânge suplimentare, pentru a obţine mai mult oxigen. Este un mecanism de apărare”, a spus Nieto. Iar cu cât sunt mai multe celule canceroase în organism, cu atât creşte probabilitatea unui deces.

Există însă diverse tratamente pentru sindromul de apnee în somn, cum ar fi măşti de respiraţie, modificarea stilului de viaţă şi tratament medicamentos.