Studiu: dislexia ar putea fi o boală falsă

815

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători americani aruncă un văl de îndoială asupra existenţei unei boli mai puţin cunoscute în România, însă cu o notorietate crescută în lumea anglofonă: dislexia.

Definită ca inabilitatea de a citi suficient de cursiv, comparativ cu alte persoane cu vârstă, inteligenţă și educaţie similare, dislexia se manifestă la copii care au un IQ normal sau peste medie, scrie The Telegraph.

Mai mulţi cercetători afiliaţi universităţii Stanford susţin însă că dislexia ar putea fi doar o etichetă atribuită copiilor, fără suport știinţific. Oamenii de știinţă au observat ,într-un experiment de scanare cerebrală, că nu există diferenţe semnificative între reacţiile cerebrale ale copiilor diagnosticaţi cu dislexie și a celor cu un IQ scăzut.

Experimentul s-a bazat pe scanarea activităţii cerebrale a 131 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, și este descris în detaliu în jurnalul Psychological Science. În urma cercetării, coordonatorul studiului recomandă ca părinţii copiilor suspecţi de dislexie să caute ajutor specializat pentru exersarea abilităţii de citire a copiilor, indiferent de IQ-ul lor.

Profesorul John Stein, neurolog la universitatea Oxford și fondator al trustului Dyslexia Research, susţine însă că „dislexia e reală. Studiul acesta ignoră dovezile genetice și neurologice care arată că dislexia e un sindrom distinct".