Suplimentele de calciu, periculoase pentru femei

525

Tratamentul cu suplimente alimentare de calciu pentru a preveni diminuarea masei osoase creşte riscul atacurilor de cord la femei.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe 24.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 35 şi 64 de ani şi publicat în revista Heart. 86% dintre femeile care au luat calciu au prezentat un risc de atac de cord de două ori mai crescut decât cele care nu luau suplimente de minerale.

În plus, alte studii citate de Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite ale Americii au demonstrat că suplimentele de calciu au şi alte efecte secundare, precum balonarea şi formarea pietrelor la rinichi.

În urma acestor rezultate, cercetătorii recomandă asigurarea cantităţii necesare de calciu prin dietă, întrucât dozele mici din alimentaţie se absorb mai bine pe parcursul zilei. De asemenea, ei sfătuiesc pacienţii ca, în cazurile în care dieta nu este suficientă, suplimentarea prin pastile să se facă doar la cererea medicului curant.

O recomandare specială este cea pentru femeile între 51 şi 70 de ani, grupă de vârstă care prezintă risc de apariţie a osteoporozei. În opinia medicilor, aceste femei trebuie să consume între 1.000 şi 1.200 de miligrame de calciu pe zi. Printre alimentele bogate în calciu se numără broccoli, tofu, smochinele, sardinele, năutul şi boabele de mei.