Ţigările electronice – otravă pentru copii

722

În mâinile copiilor, ţigările electronice sunt un adevărat pericol. Nu numai că au arome de fructe sau bomboane, care le fac mai atrăgătoare, dar nu sunt nici dotate cu un sistem de protecţie care să îi împiedice pe copii să le manevreze, iar lichidul care conţine nicotină este extrem de dăunător organismului, avertizează specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Un raport recent publicat de instituţia guvernamentală arăta o creștere îngrijorătoare a numărului de apeluri către serviciile de urgenţă privind intoxicarea din cauza lichidului cu nicotină din ţigările electronice, în ultimii ani. Astfel, de la un singur apel pe lună înregistrat în luna septembrie 2010, numărul a atins 215 apeluri în februarie 2014.

În majoritatea cazurilor raportate (circa 51%) au fost implicaţi copii sub cinci ani, însă și adulţii au suferit intoxicaţii din cauza acestei substanţe. Până la 42% dintre apeluri au vizat persoane de peste 20 de ani.

„Acest raport ridică încă un semnal de alarmă legat de ţigările electronice — lichidul cu nicotină folosit în ţigările electronice poate fi primejdios. Utilizarea acestor produse crește vertiginos, iar aceste intoxicaţii vor continua”, a declarat dr. Tom Drieden, directorul CDC.

„Furnizorii de asistenţă medicală, companiile producătoare de ţigări electronice, distribuitorii și publicul larg trebuie să fie conștienţi de acest potenţial risc pentru sănătate”, subliniază dr. Tim McAfee, directorul Departamentului de Fumat și Sănătate din cadrul CDC.

Intoxicaţia cu lichidul cu nicotină poate apărea pe mai multe căi: atât prin ingestie, cât și prin inhalare sau absorbţie prin piele și ochi, scriu experţii. Pentru a se proteja, „muncitorii care manevrează lichidul din ţigările electronice poartă un echipament protector”, potrivit The Daily BeastIntoxicaţia cu acest lichid poate avea o serie de efecte adverse. Cele mai frecvente consecinţe asupra sănătăţii au fost greţurile, vărsăturile și iritaţiile la nivelul ochilor.

Ţigările electronice au apărut prima dată pe piaţa din China, în anul 2004, scrie Reuters. Industria producătoare de astfel de dispozitive a crescut extraordinar până în prezent, valorând nu mai puţin de 2 miliarde de dolari. Aceste produse nu conţin gudron sau monoxid de carbon, motiv pentru care sunt privite drept o metodă care îi ajută pe fumători să se lase de viciu.

Cu toate acestea, două studii recente efectuate de Universitatea din California arătau că ţigările electronice nu sunt eficiente în scopul renunţării la fumat. „În ciuda afirmaţiilor potrivit cărora ţigările electronice ajută oamenii să se lase de fumat, am constatat că ţigările electronice au fost asociate cu mai multe ţigări fumate, nu cu mai puţine, în rândul adolescenţilor”, afirma Lauren Dutra, autoarea uneia dintre cercetări. Concluziile celuilalt studiu arătau că persoanele care folosesc astfel de dispozitive nu au mai multe șanse de a renunţa la fumat, ori de a micșora numărul ţigărilor consumate, comparativ cu ceilalţi fumători.

Foto: WPDE NewsChannel 15 / captură YouTube