Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu tulburări mintale

102

Numărul copiilor diagnosticaţi cu tulburări mintale este aproape dublu faţă de cel înregistrat în 1995, susţin cercetătorii americani, citaţi de Live Science.

 

Experţii de la Universitatea Columbia, din New York, au analizat vizitele medicale efectuate în perioada 1995-2010. În urma investigaţiei, ei au observat că din 100 de tineri de cel mult 20 de ani, 15 au primit diagnostic pentru o boală mintală. Numărul este aproape dublu faţă de cel înregistrat în 1995, când numai 8 din 100 de tineri primeau un astfel de diagnostic. În cazul adulţilor, creșterea a fost mai mică. Dacă în 1995, circa 23 de pacienţi adulţi din 100 erau diagnosticaţi cu tulburări mentale, numărul lor a crescut până la 28 în 2010.

Cercetătorii au observat o creștere a numărului de reţete prescrise pentru afecţiunile mintale, eliberate de medici pediatrii sau specialiști în medicină generală. Pe de-o parte, acest fenomen contribuie la ajutarea tulburărilor psihice cu care se confruntă tinerii, precum ADHD, anxietatea sau depresia. Însă pe de altă parte, aceștia ar putea apela la psihoterapie, înainte de a începe un tratament pe bază de medicamente, sugerează unul dintre autorii studiului, dr. Mark Olfson, profesor de psihiatrie clinică.

Totodată, expertul punctează o altă problemă legată de creșterea numărului de tineri cărora li se eliberează prescripţii de medicamente pentru tulburările psihice. Deși este îmbucurător faptul că tot mai mulţi adolescenţi beneficiază de tratament în acest sens, există riscul ca aceste medicamente să fie utilizate în scopuri nonmedicale, asociate cu abuzul de astfel de stimulente.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate JAMA Psychiatry.