Toxinele care îţi distrug creierul

6750

Oamenii de ştiinţă au identificat 12 substanţe chimice pe care le întâlnim la tot pasul, fie în alimentaţie, fie în mediul înconjurător, și care provoacă probleme cognitive iremediabile.

În urma unor studii în acest sens, s-a constatat că expunerea femeilor însărcinate la mercur sau pesticide organofosfate reduce nivelul IQ al copiilor. Luna trecută, o echipă de experţi, printre care Philippe Grandjean şi Philip Landrigan de la Mount Sinai School of Medicine din Manhattan, au identificat 12 substanţe chimice care se găsesc în mediul înconjurător, care se pare că provoacă nu numai un IQ mai scăzut, ci şi deficit de atenţie, hiperactivitate şi autism, notează theatlantic.com.

Landrigan recomandă în mod special femeilor însărcinate să consume alimente organice, pentru că în felul acesta pot reduce în proporţie de 80-90% expunerea la substanţele chimice dăunătoare. Landrigan şi Grandjean avertizează asupra faptului că numărul acestor substanţe s-a dublat în ultimii 7 ani şi atacă din ce în ce mai mult şi mai subtil capacităţile cognitive.

Landrigan şi Grandjean susţin faptul că este nevoie de mai multe măsuri care să restrângă folosirea anumitor substanţe. Ei subliniază faptul că, atunci când substanţele chimice toxice pătrund în creier, provoacă daune neurologice cu efecte permanente. Una dintre cele mai mari probleme legate de aceste substanţe este faptul că ele sunt prezente în aproape toate obiectele pe care le folosim zilnic sau se află în apropierea noastră. Spre exemplu, principalele surse ale bifenililor policroruraţi sunt transformatoarele şi condensatoarele. Toluenul se regăseşte în produse de uz casnic, cum ar fi detergenţii, diluanţii pentru vopsele, antigelul şi produsele cosmetice. Pesticidele cloripirifos şi diclor-difenil-tricloretan sunt folosite în agricultură.

Cei mai vulnerabili la aceste substanţe toxice sunt copiii, atât înainte, cât şi după naştere, dar nici adulţii nu sunt imuni. Landrigan declara că este foarte îngrijorat de faptul că există numeroase substanţe chimice cu care intrăm în contact zi de zi, cu potenţial riscant pentru dezvoltarea creierului şi pe care nimeni nu le-a testat până acum.

Pentru a combate într-o oarecare măsură intoxicarea cu aceste substanţe, experţii recomandă un stil de viaţă adecvat, care să cuprindă, printre altele, o dietă sănătoasă şi un somn odihnitor de cel puţin 7 ore, deoarece acesta este perioada în care creierul îşi face „curăţenie”, eliminând toxinele.