O terapie cu laser, noninvazivă, ar putea schimba radical tot ceea ce înseamnă servicii medicale dentare, dar chiar și medicina regenerativă, în general.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au reușit să demonstreze pentru prima oară abilitatea luminii laser de joasă frecvenţă de a stimula celulele stem din organism pentru a regenera ţesutul, conform studiului publicat în jurnalul Science Translational Medicine.

Echipa condusă de David J. Mooney, profesor de bioinginerie, a folosit un laser de joasă frecvenţă pentru a determina celule stem să formeze dentină, ţesutul cel mai tare și mai voluminos din structura dintelui, și care este similar ţesutului osos. Efectele au fost observate la 12 săptămâni de la aplicarea tratamentului, la șoarecii de laborator.

Până în prezent, eforturile depuse în munca de regenerare celulară au presupus ca cercetătorii să izoleze celulele stem din organism, să le manipuleze în laborator, după care să le introducă la loc în organism. Tehnica lui Mooney este mai simplă și va trece mai repede de toate „iţele” regulatorii, pentru a ajunge în mâna medicilor practicanţi.

Încă din anii 1960, când a început să fie folosit laserul, medicii au strâns dovezi despre cum ar putea lumina de joasă frecvenţă să stimuleze tot felul de procese biologice, inclusiv reîntinerirea epidermei și stimularea creșterii părului. Interesant a fost să se descopere că același laser putea fi folosit și la stimularea creșterii părului, cât și la distrugerea lui, în funcţie de cum era utilizat de medici.

Prin urmare, efectele laserelor de joasă frecvenţă au fost inconsistente. Noul studiu marchează prima dată când cercetătorii au reușit să înţeleagă cum funcţionează aceste tratamente la nivel molecular, punând bazele pentru viitoare protocoale de folosire a acestor tratamente pentru regenerarea ţesuturilor și vindecarea rănilor.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.