Cu privire la antibiotice, optimismul este hazard

Rezistenţa la antibiotice a bacteriilor ar putea afecta un domeniu neanticipat până acum: tratarea cancerului.

Un remediu obţinut din zaharuri ar putea „schimba regulile jocului”, inclusiv în tratarea coronavirusului

Un nou antiviral obţinut din zaharuri a fost folosit cu succes în tratarea mai multor viruși, iar abordarea s-ar putea dovedi eficientă și împotriva coronavirusului, au anunţat cercetătorii de la Universitatea din Manchester, Universitatea din Geneva (UNIGE) şi Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).

Zeci de medicamente ne-oncologice pot ucide celule canceroase

În urma unei analize sistematice asupra a mii de medicamente aflate deja pe piaţă s-a descoperit că aproape 50 de medicamente au efecte anticancerigene, despre care nu se știa până acum nimic. Studiul a fost efectuat de cercetători de la Institutul Broad, din cadrul MIT, de la Harvard și de la Institutul pentru Cancer Dana-Farber....

Cum poate fi evitată apocalipsa antibioticelor

„Până în 2050, rezistenţa antimicrobiană ar putea să omoare o persoană la fiecare trei secunde şi să devină o cauză mai frecventă a morţii decât cancerul.” ( Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară)

Românii, campioni la automedicaţia cu antibiotice

Mai mult de 4,5 milioane de români și-au tratat răceala cu antibiotice în ultimul an, o treime dintre aceștia neavând recomandarea medicului, potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Rinologie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Marea Britanie: Vârstnicii folosesc de două ori mai multe antidepresive decât acum 20 de ani

Utilizarea antidepresivelor în rândul persoanelor vârstnice s-a dublat în ultimii 20 de ani, în ciuda cifrelor care arată că prevalenţa depresiei este în uşoară scădere, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie de Universitatea Angliei de Est, în colaborare cu Universitatea din Cambridge, Universitatea din Newcastle şi Universitatea din Nottingham și publicat în British Journal...

Studiu: Tratamentul hormonal pentru menopauză crește riscul de cancer la sân

După ce o serie de studii au arătat că există o legătură între tratamentul hormonal de combatere a efectelor menopauzei (THM) și dezvoltarea cancerului de sân, un studiu de anvergură publicat recent în revista Lancet a cuantificat riscul pentru fiecare tip de tratament, arătând că, deși acesta scade la finalizarea tratamentului, se menţine pe o...

Sfârșitul medicamentelor?

La jumătatea lui aprilie 2014, cuvintele „scandal“, „secret“, „medicamente“ și „Roche“ (colosul elveţian fabricant de medicamente) făceau deliciul presei medicale, care se grăbea să publice știri incendiare despre ineficacitatea medicamentului Tamiflu și despre sumele fabuloase cheltuite de guverne pe stocurile medicamentului, ca pregătire pentru eventuale pandemii de gripă.

12 luni dintr-un an: vitamina B12

Să-i spunem David; numele este fictiv, dar cazul este real. Tânăr (27 de ani), înalt (peste 1,82 cm), masiv (peste 108 kg) fără a fi gras, mai de grabă plin de muşchi dezvoltaţi prin ridicatul greutăţilor, nu fuma şi nu consuma alcool.

Capsula făgăduinţei

„A fost terifiant. Continuau să-mi spună că au cei mai buni chirurgi și încercau să mă consoleze. Dar ziceau și că am nevoie de un ficat nou și că trupul meu ar putea să-l respingă.“ Christopher Herrera

Medicamente pentru tensiune, contaminate cu substanţe cancerigene

O mare fabrică chineză specializată în producţia de medicamente generice din clasa „-pril” – captopril, enalapril, zofenopril, perindopril etc. – atât pentru companii farmaceutice naţionale, cât și străine, a expus milioane de pacienţi la substanţe cancerigene.

Ce trebuie să facem când e epidemie de gripă

Vineri, bilanţul morţilor provocate de gripă a urcat în România la 67, cu 3 noi cazuri fatale în judeţul Prahova și 1 în Timiș, a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ministrul sănătăţii a declarat epidemie la nivel naţional încă de miercuri, 30 ianuarie, și a transmis recomandări suplimentare spitalelor, dar...

Un român a inventat tratamentul împotriva leucemiei

Adrian Bot este românul care a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume. Tratamentul a înregistrat rezultate remarcabile, unul din doi pacienţi fiind vindecat după o singură cură. Tratamentul este disponibil deocamdată doar în patru ţări din Europa, iar România nu se numără printre ele.

Obsesia pentru curăţenie poate declanșa leucemia la copii

În ultimul secol, cel mai frecvent cancer la copii, leucemia, a fost unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale comunităţii medicale. Acum, datorită activităţii prof. Mel Greaves, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, s-ar putea să avem un răspuns cu privire la ce factori cauzează această boală.

Tratarea cancerului, prin reprogramare celulară

Oamenii de știinţă au descoperit cum să „recruteze” și să reprogrameze celule de ţesut cutanat uman pentru a lupta împotriva cancerului. Despre acest proces, care nu este numai eficient, ci și foarte rapid, numit „reprogramare directă”, cercetătorii au scris recent în revista Science Immunology.

SUA ia măsuri împotriva prescrierii de opiacee

SStatele Unite se confruntă cu o criză a consumului de opiacee. O medie arată că 115 americani mor în fiecare zi din cauza supradozei cu opiacee, ceea ce a dus la scăderea speranţei de viaţă cu 0,1% în 2017, conform unui raport al guvernului american. Recent, președintele Trump a promulgat o lege „istorică” pentru combaterea...

Superbacteriile au ucis 33.000 de oameni în anul 2015

Bacteriile superrezistente au ucis peste 33.000 de persoane în Uniunea Europeană în anul 2015, arată o cercetare publicată în The Lancet Infectious Diseases, care avertizează că aceste bacterii „ameninţă sistemul de sănătate modern”.

Creștere alarmantă a cazurilor de infecţii intraspitalicești

În ultimii 12 ani, numărul cazurilor de infecţii dobândite în spitale aproape s-au dublat, ajungând de la 10.827, în 2005, la 19.607, în 2017, se arată într-un document al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Efectele fumatului la tată asupra viitorilor copii

Expunerea tatălui la nicotină poate provoca deficienţe ale funcţiei cognitive la copiii săi și chiar la nepoţi, au arătat cercetătorii într-un studiu publicat pe 16 octombrie în revista PLOS Biology. Efectul poate fi cauzat de schimbările epigenetice în genele din sperma tatălui.

Esenţiale azi, 18 octombrie

România, ţara cu cele mai mari creșteri de preţuri din UE

Studiu: Suplimentele de vitamina D nu ajută la sănătatea oaselor

Suplimentele de vitamina D nu contribuie cu nimic la sănătatea oaselor, iar autorităţile ar trebui să renunţe la recomandările ca populaţia să suplimenteze aportul pe parcursul lunilor de iarnă, spun autorii celei mai mari metaanalize realizate până în prezent.