Un studiu explorează părţile bune ale tulburării bipolare

378

Până acum, studiile care au avut în centru tulburarea bipolară s-au axat în special pe documentarea problemelor generate de boală. Iar acestea nu sunt deloc puţine. Rata șomajului pe termen lung este destul de ridicată, relaţiile sunt afectate de povara bolii, iar calitatea vieţii este adesea scăzută. Oamenii cu acest diagnostic abuzează adesea de droguri sau alcool, iar rata suicidului la ei este de douăzeci de ori mai mare decât cea a populaţiei generale.

Cu toate acestea, există și aspecte pozitive și pe acestea au dorit să le evalueze cercetătorii care au analizat mărturiile a zece persoane diagnosticate cu tulburare bipolară, cu vârste între 24 și 57 de ani.

Participanţii la studiu au descris o gamă largă de stări interioare pe care consideră că le trăiesc la o intensitate mai mare decât cei care nu sunt bipolari. Între aceste stări se numără o creștere a sensibilităţii percepţiilor, a creativităţii, a concentrării și a clarităţii gândului.

Unii au declarat că se simt „norocoși" sau „binecuvântaţi" că suferă de această boală, fiindcă le-a adus avantaje pe care sănătatea psihic nu li le-ar fi adus.

Rita Long, care a fost diagnosticată cu tulburare bipolară la vârsta de 40 de ani, nu a luat parte la studiu însă a declarat pentru Science Daily că se regăsește în abordarea pozitivă a bolii. „Nu vreau să subestimez cât de dificile pot fi perioadele grele pentru cei care suferă de tulburare bipolară însă, în același timp, sunt foarte entuziasmată de aspectele pozitive. Dacă vrem să avansăm ca societate – în știinţă, în afaceri, în divertisment – avem nevoie de oameni care să împingă graniţele. Oamenii cu tulburare bipolară pot face asta," a conchis Long.