Vitaminele nu au un efect concludent privind cancerul

117

Se pare că nu există suficiente dovezi pentru a afirma că vitaminele contribuie în mod concludent la reducerea riscului de a suferi de cancer, spun experţii. 

Cercetătorii nu au suficiente dovezi pentru a afirma că vitaminele contribuie în mod concludent la reducerea riscului de a suferi de cancer, spun experţii de la U.S Preventive Services Task Force.

Nu există suficiente dovezi pentru a putea afirma că unele vitamine, precum vitamine E, reduc riscul de a suferi cancer sau boli cardiovasculare. Însă, în ciuda faptului că nu există dovezi concludente în ceea ce priveşte impactul vitaminelor asupra acestor boli, studiile sugerează că o dietă sănătoasă reduce riscul de a suferi de cancer sau boli de inimă, notează livescience.com.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de ştiinţă au analizat 30 de studii pe tema efectelor vitaminelor asupra cancerului şi bolilor cardiovasculare. Multe dintre studiile efectuate pe anumite vitamine, au arătat că acestea nu au niciun efect în amânarea declanșării acestor boli, însă au fost şi câteva studii care au arătat că ingerarea unei anumite vitamine are un efect pozitiv. În cazul vitaminei E, studiile au arătat că aceasta nu previne cancerul şi nici bolile cardiovasculare. Betacarotenul a fost asociat, în cazul fumătorilor, cu o creştere a riscului de a suferi de cancer de plămâni.

Deşi unele studii sugerează că vitaminele pot reduce riscul de a suferi de cancer, acestea nu pot fi concludente, deoarece în aceste studii au fost implicate doar anumite grupuri de persoane, motiv pentru care este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a putea aplica aceste descoperiri oricărei persoane.

Și cercetătorii de la Academy of Nutrition and Dietetics a declarat că, deşi nu s-a demonstrat rolul vitaminelor în prevenirea bolilor cronice, acestea sunt vitale pentru hrănirea organismului.