Vrei să ai o memorie mai bună? Închide ochii

460

Cercetătorii au descoperit că o modalitate eficientă de amintire a lucrurilor importante este închiderea ochilor pentru câteva minute, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

Explicaţia pe care o dau cercetătorii este că amintirile privitoare la activităţi noi sau informaţii noi pe care le dobândim nu se formează în câteva secunde, aşa cum se ştia, ci în câteva minute. Această descoperire face ca activităţile desfăşurate în cele câteva minute în care se formează amintirile să fie decisive pentru amintirea lor mai târziu sau după o săptămână.

Concluziile au fost evidenţiate de două studii, realizate pe 33 de adulţi cu vârsta curprinsă între 61 şi 87 de ani. Acestora li s-au spus două povestiri şi li s-a cerut să reţină cât mai multe informaţii. După cele două povestiri, o parte dintre adulţi au fost lăsaţi 10 minute într-o cameră întunecoasă şi li s-a cerut să stea cu ochii închişi, gândindu-se la orice, nu doar la povestirile pe care le auziseră. După câteva ore şi apoi după o săptămână, tuturor li s-a cerut să povestească în detaliu ambele povestiri.

Cei care au stat cu ochii închişi şi-au amintit mai multe detalii decât cei care nu au stat cu ochii închişi. Cercetătorii au pus această capacitate crescută de a reţinere a informaţiilor pe baza faptului că, atunci când au avut ochii închişi, subiecţii nu au fost expuşi vizual unor informaţii noi, iar cele recente au putut să se fixeze mai bine.