Chiar dacă relaţia este foarte bună, soţia ta este probabil marcată de o nesiguranţă fundamentală cu privire la dragostea ta - și dacă această nesiguranţă este provocată, atunci, până nu o reasiguri de dragostea ta, este posibil ca reacţiile ei să fie de-a dreptul uimitoare și confuze pentru tine, afirmă Shaunti and Jeff Feldhahn, în cartea Doar pentru el.

Bărbaţii sunt obișnuiţi să încheie afaceri, să facă târguri. Prima mașină, primul job, prima casă. Ei văd ceva ce le place, fac ceea ce trebuie și încheie târgul. Autorii cărţii Doar pentru el  folosesc această analogie pentru a-i ajuta pe bărbaţi să înţeleagă, pe limba lor, că lucrurile nu stau la fel cu soţia lor. Deși bărbaţii tind, după căsătorie, să se relaxeze și să se odihnească de „truda” din timpul curteniei, căsătoria nu a încheiat târgul în mintea soţiilor lor. Deși atunci când el a spus „Da!” ea a înţeles că o iubește, femeile au nevoie periodic să fie reasigurate de dragostea soţilor lor.

De exemplu, te-ai întrebat vreodată de ce soţia ta

 • te întreabă „Mă iubești?” deși nu ai făcut nimic care să-i sugereze că nu o mai iubești?
 • tinde să creadă că momentele în care vrei să rămâi singur sunt o dovadă că te-ai supărat pe ea și vrei să fugi?
 • vrea să vorbească, să vorbească și iar să vorbească despre relaţia voastră, mai ales când tu nu pari a avea chef?
 • devine critică sau insistentă fără niciun motiv aparent?
 • devine urâcioasă, excesiv de sensibilă sau te îndepărtează și apoi e furioasă că ai rămas distant?

Bărbaţii tind să considere aceste comportamente ciudăţenii tipic feminine pe care probabil nu le vor înţelege niciodată, după cum niciodată, își spun ei, nu vor reuși să-și mulţumească pe deplin soţia.

Citește și 12 feluri în care îi poţi arăta respect soţului tău

Emerson and Sarah Eggerichs, vorbitori internaţionali pe teme de familie, explică faptul că pe măsură ce timpul trece, observaţiile ei, motivate de percepţia că el o iubește mai puţin, devin critici. Iar el începe să perceapă tot mai intens că acest comportament este un atac direct, că ea nu-l acceptă, nu-l aprobă, nu-l respectă în cele din urmă. Seminţele unui conflict mai profund sunt sădite în felul acesta.

Bărbaţii ar fi uimiţi să știe 3 aspecte, spune Shaunti, care reies din sondajul pe baza căruia autoarea și-a scris cartea:

 1. Cât de frecvente sunt sentimentele de nesiguranţă ale soţiei cu privire la dragostea soţului ei (fie ele și subconștiente),
 2. Cât de dureroase sunt aceste sentimente,
 3. Cât de rezistente la argumente logice sunt aceste sentimente.

Așadar, în loc să încerce să-și schimbe soţia, bărbatul poate rezolva problema cu o soluţie simplă și eficientă: s-o reasigure constant de dragostea pe care i-o poartă. Iată 12 căi prin care un soţ poate să-și reafirme dragostea faţă de soţia sa:

 1. Spune-i că o iubești. Fă-o natural, nu de parcă ar fi un salut, spus din reflex.
 2. Reasigur-o de dragostea ta chiar și când devine dificilă sau în timpul unui conflict – nu te bloca și nu renunţa. Îmbrăţișeaz-o când este supărată, nu o lăsa întâi „să-și revină”.
 3. Explică-i că nu din cauza ei ai nevoie să petreci un timp singur.
 4. Ascult-o fără să devii defensiv atunci când vrea să vorbească despre relaţie.
 5. Recunoaște când ai greșit, nu fii ambiţios și învaţă să-ţi ceri iertare.
 6. Nu îi da sfaturi când îţi spune problema ei. Ascult-o și oferă-i sprijin emoţional. Apoi va veni și timpul să te întrebe ce sfat ai pentru ea.
 7. Continuă s-o curtezi și după căsătorie. Micile tale atenţii îi spun că e în gândurile tale mereu.
 8. Petrece mai mult timp cu ea, în loc să fii excesiv preocupat de a aduce bani în casă. Ea se simte sigură când voi doi sunteţi foarte apropiaţi și petreceţi timp împreună.
 9. Afirmă-i feminitatea. Observă cu ce se îmbracă sau ce e nou în înfăţișarea ei și confirmă-i că este frumoasă.
 10. Roagă-te pentru ea și întreab-o cum îi poţi fi de ajutor în frământările ei spirituale.
 11. Demonstrează-i că o preţuiești pentru tot ce este ea, că ai nevoie de ea, nu doar din punct de vedere fizic.
 12. Fii dispus să recunoști că nu ești înclinat să îţi manifești sentimentele așa cum are ea nevoie. Și cere-I lui Dumnezeu să te ajute să-ţi schimbi predispoziţia.