2011 va fi Anul European al Voluntariatului

36

Anul European al Voluntariatului 2011 (AEV 2011) a fost lansat la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN). Au fost prezentate, în cadrul conferinţei de deschidere, principalele evenimente care vor avea loc în ţară cu prilejul acestui an dedicat voluntariatului.

Este necesară o schimbare a mentalităţii românilor cu privire la voluntariat, a declarat Ministrul Culturii şi Cultelor Vasile Timiş, cu ocazia lansării AEV 2011.

Activităţile prevăzute pentru 2011 includ crearea unei platforme online pentru prezentarea proiectelor de voluntariat din România, o campanie de prezentare a importanţei şi impactului voluntariatului în societate, Târgul naţional al ONG-urilor (6-8 mai 2011), Săptămâna Naţională a Voluntariatului (9-15 mai 2011), Gala Naţională de Recunoaştere a Voluntarilor şi a Proiectelor de Voluntariat (5 decembrie 2011), notează romanialibera.ro.

Săptămâna Naţională a Voluntariatului se va desfăşura la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi va include European Year of Volunteering Tour. Este vorba despre o caravană care va vizita toate capitalele UE, în 2011, pentru a organiza expoziţii şi dezbateri pe teme de voluntariat.

„Mişcarea voluntariatului este foarte prezentă în ţările bogate, precum cele din nordul Europei. Faptul că societatea civilă românească nu este dezvoltată foarte puternic şi mecanismele voluntariatului nu sunt bine puse la punct, fac să fim la 20% din potenţial şi încercăm, în 2011, să corectăm această realitate şi să aducem un plus de valoare în acest domeniu", a declarat dl Vladimir Simon, coordonator al Grupului de lucru pentru implementarea acestui program.

Programul este finanţat cu 150.000 de euro, sumă provenită în proporţie de 80% din fonduri europene, notează Mediafax. La nivel european, UE a alocat 8.000.000 de euro pentru AEV 2011.