4 paşi spre atingerea potenţialului tău maxim

1173

Fiecare dintre noi este unic, dar cu toţii avem un lucru în comun: potenţialul. Uneori însă, nu reuşim să îl exploatăm suficient, lucru care poate deveni un impediment în atingerea obiectivelor fixate. Vestea bună e că oricine are capacitatea de a-şi descoperi această putere interioară şi de a o dezvolta la cele mai înalte cote.

Pentru a reuşi să îţi atingi potenţialul maxim trebuie, mai întâi de toate, să îţi iei răgazul necesar pentru a reflecta asupra propriei tale vieţi. Alocă-ţi 20-30 de minute în fiecare zi, departe de acele lucruri care îţi pot distrage atenţia şi influenţa deciziile, de la telefoanele mobile, reţelele sociale, şi până la familie sau colegi de serviciu, sunt sfaturile oferite de Pick The Brain. Poţi, în schimb, să te retragi într-o cameră sau să te plimbi prin parc. Profită de aceste momente în care eşti doar tu cu gândurile tale, pentru a reflecta la trecut, la prezent şi la viitorul tău. Contemplează la toate lucrurile pe care le-ai realizat şi imaginează-ţi unde vrei să ajungi în câţiva ani.

Include în minutele tale de introspecţie un exerciţiu profund de cunoaştere a sinelui, recomandat de Robert Steven Kaplan, profesor de practici de management în administrarea afacerilor şi decan senior asociat pentru relaţii externe la Harvard Business School, într-un articol apărut în Harvard Business Review. Este vorba de a-ţi găsi şi de a deveni conştient de acele puncte forte ale tale, dar şi de cele mai slabe. Exerciţiul cere o perioadă de reflectare îndelungată şi, de asemenea, chiar apelarea la cei din jur pentru a afla adevărul despre acele lucruri care te trag în jos.

Mike Del Ponte, antreprenor şi speaker, foloseşte momentele sale dedicate reflectării asupra propriei persoane, punându-şi câteva întrebări legate de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul zilei, ca de exemplu: „ce a mers bine?", „ce îmbunătăţiri pot aduce?", notează Fast Company.

Aceste minute de reflectare te vor ajuta să îţi găseşti direcţia şi te pot determina să devii tot mai motivat în a-ţi atinge obiectivele şi a deveni persoana care ţi-ai dori să devii. Mai mult decât atât, te vor ajuta să îţi setezi ţelul propriei tale vieţi şi să descoperi care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a-l îndeplini. Del Ponte foloseşte o metodă simplă care presupune fixarea de dimineaţă a celor trei cele mai importante obiective de îndeplinit în acea zi. Scopul este să reuşeşti să le bifezi pe toate în ziua în care le-ai fixat. Pentru a nu întâmpina dificultăţi în îndeplinirea lor, te poţi folosi de câteva trucuri pentru sporirea productivităţii, precum metoda Pomodoro de organizare a timpului, îndepărtarea tuturor factorilor care îţi pot distrage atenţia sau evitarea multitaskingului.

Nu lăsa să treacă nicio zi fără a învăţa ceva nou! Pe lângă faptul că dobândirea de noi cunoştinţe şi abilităţi ne ajută în ascensiunea profesională, acest lucru te poate ajuta să devii o persoană cu mult mai multă încredere în tine, mai sigură pe propriile puteri şi acţiuni. Mai mult de atât, te vei descoperi pe tine însuţi, vei învăţa mai multe despre propria persoană şi vei deveni tot mai conştient de ceea ce eşti capabil să faci prin propriile-ţi puteri. Omul cât trăieşte învaţă, aşa că nu e niciodată prea târziu sau în zadar să îţi dezvolţi noi abilităţi.

Fă-ţi întotdeauna timp pentru a mulţumi pentru ceea ce ai reuşit până în acel moment. De exemplu, Mike Del Ponte îşi notează zilnic într-un jurnal acele cinci lucruri pentru care este recunoscător. Fie că este vorba de familie, de oportunităţi apărute, de dobândirea unei noi abilităţi, o promovare, nu uita să mulţumeşti pentru acestea. Pe lângă faptul că îţi vor reaminti de toate lucrurile bune pe care le ai în viaţă, îţi vor da motive pentru a te strădui să devii tot mai bun, de a-ţi spori cât mai mult potenţialul. Poţi, de asemenea, să îţi notezi zilnic micile sau marile succese de zi cu zi, pentru a conştientiza fiecare pas înainte pe care îl faci pentru dezvoltarea ta şi pentru a-ţi observa evoluţia în procesul de creştere a puterii tale interioare.