5 întrebări esenţiale la care eviţi să te gândești

6272

Un lucru important pe care ar trebui să avem curajul să îl facem este să ne interogăm corect în momentele în care reflectăm asupra propriei existenţe, asupra realizărilor, eşecurilor, aspiraţiilor de viitor sau asupra acţiunilor pe care ar trebui să le facem pentru a deveni împliniţi. Întrebările pe care ni le adresăm nouă înșine ascund uneori răspunsuri pe care poate nu le putem suporta, pe care nu ne dorim sau ne e frică să le auzim, dar care ar putea face puţină lumină în viaţa noastră.

Adesea suntem prea speriaţi pentru a ne confrunta cu acele întrebări care ar putea să ne arate că nu suntem de fapt deloc împliniţi, că nu ne-am îndeplinit visurile, că existenţa din prezent nu ne satisface. Suntem atât de „prinşi” de lucrurile pe care le facem acum, încât nu mai ţinem cont de direcţia pe care vrem să o urmăm şi preferăm o „rutină confortabilă”, în locul acelor provocări prin care ne-am putea împlini obiectivele, susţine în articolul său Marc Chernoff, coautorul blogului de dezvoltare personală Marc and Angel. Chiar dacă vei descoperi adevăruri urâte, pe care nu ţi-ai fi dorit să le conştientizezi, câteva întrebări te-ar putea ajuta să îţi restabileşti echilibrul şi să faci acele acţiuni pentru a deveni ceea ce îţi doreşti tu să fii. Marc Chernoff îţi propune câteva:

1. Când am pierdut echilibrul vieţii? Pentru că ţi-ai dorit cu toată ardoarea o carieră strălucită, ţi-ai dedicat tot timpul pe care l-ai avut în acest scop. Şi poate că ţi-a reuşit. Dar simţi că tot lipseşte ceva. Apoi îţi dai seama cât de multe lucruri ai pierdut în tot acest timp, deoarece te-ai concentrat doar pe un sigur aspect al vieţii tale. Aşa cum notează Marc Chernoff, este esenţial să îţi găsesşti echilibrul vieţii, fără a ignora anumite aspecte. „Păstrează-ţi mintea limpede, corpul activ şi în viaţă şi alimentează-ţi relaţiile”, adaugă acesta. Alocă-ţi timp pentru toate acele lucruri pe care vrei să le faci şi simţi că îţi lipsesc din viaţă: de la strângerea de mână sau îmbrăţişarea partenerului, pâna la ieşirile cu prietenii la pescuit sau chiar petrecerea timpului singur pentru a te relaxa şi a te concentra asupra aspectelor vieţii tale.

2. Unde mă văd peste cinci ani, dacă voi continua să fac aceleaşi acţiuni ca până acum? Atunci când faci mutări greşite sau nu faci nimic, rezultatele pe care le vei obţine vor fi probabil greşite sau… nu vor fi deloc, subliniază Chernoff. Dacă ţi se pare că lucrurile nu stau aşa cum ar trebui sau aşa cum îţi doreşti, atunci este cazul să le schimbi. Iar acest lucru implică existenţa unor acţiuni care să te apropie de calea pe care vrei să o urmezi.

3. Oamenii din jurul meu mă ajută sau mă distrug? Uneori adevărul pe care îl spune răspunsul la această întrebare poate fi extrem de dificil. Unele relaţii pe care le construim ne hrănesc şi ne transformă în bine, dar altele sunt pur şi simplu toxice. Este important să reflectezi şi să conştientizezi care sunt oamenii care aduc valoare vieţii tale şi care sunt cei care ţi-o irosesc. „La sfârşitul zilei, ar trebui să te înconjori de persoane care te fac un om mai bun şi să te distanţezi de cei care nu fac acest lucru”, susţine Chernoff.

4. De ce mi-e frică? Poate că de eşec, de faptul că îi vei răni pe ceilalţi, pentru că ai putea pierde tot ce ai realizat… Nu e nimic în neregulă să îţi fie frică, dar important este să îţi aduni curajul necesar pentru a-ţi depăşi teama şi a accepta provocările, pentru că „cine nu riscă, nu câştigă”. Sigur, eşecul nu este exclus, dar el nu înseamnă nici un capăt de drum. Uneori el poate fi exact acea lecţie de care aveai nevoie pentru a realiza care e acţiunea corectă pe care trebuie să o faci pentru a-ţi îndeplini obiectivele. În caz de eşec, ai câteva strategii pe care le poţi aplica.

5. Tot ce fac este să găsesc scuze? Vulpea când n-ajunge la struguri spune că sunt acri. Poate la fel faci şi tu atunci când ceva ţi se pare dificil. Dar cele mai mari obstacole care stau în calea împlinirii tale sunt exact scuzele pe care le inventezi şi le tot repeţi. „Dacă eşti priceput la a-ţi găsi scuze, nu vei fi niciodată priceput la a face altceva”, subliniază Chernoff. În tot acest timp în care ţi-ai căutat tot felul de scuze pentru a nu face un lucru, puteai să întreprinzi o acţiune, să începi respectivul lucru şi să progresezi. Eliberează-te de scuze şi schimbă-ţi viaţa.

Angela Chernoff, care scrie alături de Marc pe blogul Marc and Angel, adaugă alte 40 de întrebări cu care ne este teamă să ne confruntăm. Însă răspunsurile la aceste întrebări „incomode”, oricât de dure ar fi, ne pot oferi o imagine mult mai clară asupra a ceea ce am construit şi asupra a ceea ce tindem, lucru care ne poate ajuta să luăm acele decizii şi acţiuni care în timp sau poate imediat se vor dovedi a fi corecte şi benefice pentru viaţa noastră.