ACTA, combătută la audierea din Parlamentul European

14

Amnesty International, Oxfam, Reporters without Borders, precum şi grupuri de protejare a drepturilor utilizatorilor de internet, împreună cu Consiliului Europei, au vorbit miercuri împotriva Acordului Comercial Împotriva Contrafacerii (ACTA), la o audiere a Parlamentului European

Amnesty International, Oxfam, Reporters without Borders, precum şi grupuri de protejare a drepturilor utilizatorilor de internet, împreună cu Consiliului Europei, au vorbit miercuri împotriva Acordului Comercial Împotriva Contrafacerii (ACTA), la o audiere a Parlamentului European.

ONG-urile au ridicat o serie de aspecte legate de acordul controversat, calificat ca fiind periculos pentru promovarea unor politici excesive, a unor niveluri excesive de supraveghere, şi aducând riscuri pentru viaţa privată, relatează Euobserver.

Marianne Mollmann, director al organizaţiei de drepturi umane Amnesty International, a declarat în cadrul audierii, că acordul comercial ameninţă dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la sănătate, dreptul la un proces echitabil, precum şi dreptul autorilor de a beneficia de protecţia intereselor morale şi materiale, care decurg din orice producţii ştiinţifice şi literare.

Comisia Europeană însă, susţine că acordul este în conformitate cu drepturile fundamentale ale Europei, cum ar fi libertatea de exprimare şi de protecţie a informaţiilor sau a datelor şi dreptul de proprietate, inclusiv cel al proprietăţii intelectuale.

Cu toate astea, expertii de la audierea de miercuri, organizaţi de către europarlamentarul liberal olandez Marietje Schaake şi deputatul socialist bulgar Ivailo Kalfin, au respins pretenţiile comisiei, susţinând în schimb că există un dezechilibru clar în favoarea drepturilor de proprietate intelectuală, mai degrabă decât a drepturilor naturale.

Presiunea opiniei publice şi protestele din întreaga Europă pot deraia ratificarea acordului de către Parlamentul European, programată pentru iunie sau iulie.