Studiu: Internetul depășește televizorul ca influenţă negativă

198

Timpul pe care îl petrec adolescenţii în faţa computerului influenţează direct aderenţa acestora la comportamente de risc multiplu (fumat, alcoolism, consum de droguri, promiscuitate sexuală), susţine un studiu canadian.

Cercetătorii au descoperit ca utilizarea intensivă a computerului a fost asociată cu o creștere cu aproximativ 50% a aderenţei adolescenţilor la șase tipuri majore de comportament de risc multiplu: fumatul, starea de ebrietate, neutilizarea centurii de siguranţă, consumul de canabis şi alte droguri şi sex neprotejat. Privitul la televizor timp îndelungat a fost de asemenea asociat cu aderenţa la comportamente de risc, însă într-o măsură mai redusă decât utilizarea computerului. 

„Cercetarea se bazează pe teoria social-cognitivă a învăţării, care sugerează că oamenii care îi văd pe alţii acţionând într-un anume fel, sunt înclinaţi să înveţe acest tipar de comportament,” a precizat cercetătorul Valerie Carson, doctorand la School of Kinesiology and Health Studies din Canada.Ea a explicat pentru Science Daily că „din moment ce adolescenţii utilizează computerul peste 4 ore și jumătate în fiecare zi, ei sunt expuși constant la imagini de comportamente pe care le pot adopta.”  O explicaţie în spatele acestei descoperiri, scrie Science Daily, ar putea fi fenomenul migraţiei publicităţii, de la TV la Internet. O cantitate considerabilă de publicitate care era difuzată anterior la televizor, este acum afișată pe Internet. În plus, în ultimii ani, tot mai mulţi adolescenţi utilizează computerul pentru perioade de timp tot mai lungi.„Jocurile video şi TV sunt reglementate prin mai multe protocoale de cenzură, însă protocoalele care vizează Internetul nu sunt atât la fel de bine înrădăcinate,” mai adaugă Carson. „Părinţii pot face uz de programe care controlează accesul la Internet, dar adolescenţi din această grupă de vârstă sunt destul de pricepuţi în ale tehnologiei şi se descurcă foarte bine pe Internet. Este posibil ca aceste tipuri de programe de control să nu mai fie eficiente în blocarea tuturor site-urilor nedorite.”Studiul, care a fost publicat recent în jurnalul Preventive Medicine, sugerează că pe viitor ar fi necesară o examinare specifică a influenţei Internetului, în funcţie de conţinut, pentru a contribui la construirea unui ghid pertinent de limitare a expunerii tinerilor, prin utilizarea computerului. Dincolo de influenţa pasivă pe care o exercită Internetul, există și pericolul interacţiunii cu persoane rău voitoare. Cei mai mulţi adolescenţi mici nu își iau suficiente măsuri de protecţie împotriva hărţuirii online, a arătat recent un studiu european. Mulţi dintre ei încalcă restricţiile de vârstă pentru a accesa aceste site-uri și ignoră riscurile fundamentale legate de protecţia vieţii private.Un sfert dintre copiii activi pe site-urile de socializare în reţea afirmă că profilul lor este accesibil publicului. O cincime dintre copiii ale căror profiluri sunt publice spun că și-au afișat acolo adresa și/sau numărul de telefon. Potrivit ziarului Capital, numai 56% dintre copiii de 11-12 ani afirmă că știu cum să modifice setările de confidenţialitate ale profilului lor din reţeaua de socializare. Adolescenţii au deprinderi mai bune în acest sens, 78% dintre cei cu vârste între 15 și 16 ani declarând că știu cum să își modifice setările de confidenţialitate. (Foto: westsuburbanteenclinic.org)