Adolescenţii și pericolele mixului de alcool și energizante

137

Cercetătorii americani au descoperit că tot mai mulţi adolescenţi amestecă băuturile alcoolice cu cele energizante sau pe bază de cofeină. Acest mix îi poate determina pe tineri să adopte un comportament riscant, ce poate avea repercursiuni medicale grave, scrie Reuters.

La studiul efectuat de experţi din cadrul Școlii de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Boston au participat peste 1.000 de tineri cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani, care au consmat cel puţin o băutură alcoolică în ultima lună. Aceștia au fost rugaţi să răspundă unui chestionar online legat obiceiul de a amesteca băuturile alcoolice cu cele energizante sau care conţin cofeină și de efectele adverse ale consumului de alcool și a comportamentului riscant.

Rezultatele au arătat că 46% dintre respondenţi consumau mixuri de alcool și băuturi pe bază de cofeină (cafea, ceai, sucuri carbogazoase), considerate mixuri tradiţionale, și numai 20% au consumat cocktailuri pe bază de alcool și băuturi energizante, considerate mixuri non-tradiţionale. Participanţii cu vârste cuprinse între 19 și 20 de ani au ocupat primul loc în topul consumatorilor de mixuri tradiţionale (58%). Locul al doilea a fost ocupat de cei cu vârste cuprinse între 13-15 ani (48%), urmaţi de tinerii între 16-18 ani (45%).

Totodată, cercetătorii au descoperit că tinerii care consumau cocktailuri pe bază de alcool și băuturi energizante erau mult mai expuși riscului de a consuma alcool la petreceri, în raport cu cei care nu consumau astfel de băuturi. De asemenea pericolul de a lua decizii pripite și periculoase, care includ încăierări ce pot naște leziuni, a fost mai mare în cazul băutorilor de mixuri non-tradiţionale. Deși același efect a putut fi observat și în cazul celor care consumau mixuri tradiţionale, efectul a fost mai mic. Unul dintre autorii studiului, dr. Michael Siegel, este de părere că fenomenul ar putea fi pus pe seama cantităţii mult mai mari de cofeină conţinută de energizante, în raport cu alte băuturi pe bază de cofeină.

Nu în ultimul rând, consumul de mixuri de alcool și băuturi pe bază de cofeină îi poate determina pe tineri să consume astfel de cocktailuri în cantităţi mari. Acest lucru este cauzat de efectul cofeinei care poate reduce senzaţiile pe care le provoacă alcoolul.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Addictive Behaviors.