Alcoolici din Amsterdam, motivaţi să muncească pentru bere

33

Orașul olandez, deja faimos pentru legile sale tolerante în ceea ce privește consumul de droguri și prostituţia, a demarat un proiect pentru alcoolici. Dependenţii de alcool sunt angajaţi pentru a curăţa străzile și parcurile și sunt plătiţi cu 5-6 cutii de bere, jumătate de pachet de ţigări, un prânz și 10 euro pe zi. Proiectul este funcţional în trei districte ale orașului și urmează să fie implementat și în un al patrulea district.

Programul a fost început anul trecut de către Rainbow Foundation, o organizaţie privată cu fonduri de la guvern, care îi ajută pe oamenii străzii, dependenţii de droguri și alcoolici să regăsească un stil de viaţă normal. Proiectul a devenit repede faimos și deja există liste lungi de așteptare pentru alcoolici cronici care vor să facă parte din echipa de curăţenie.Reacţiile sunt împărţite. Unul dintre susţinătorii acestui plan este Fatima Elatik, primarul districtului de est al Amsterdamului. Elatik, deși este o musulmană practicantă și dezaprobă consumul de alcool, este de părere că nu poţi „ostraciza alcoolici" și să te aștepţi să-și revină singuri. „Este mai bine să le dai ceva de făcut și să le restricţionezi consumul de alcool la un număr limitat de beri, excluzând tăriile", a declarat ea pentru New York Times.

Pe de cealaltă parte, membrii conservatori ai consiliului orașului Amsterdam critică acest proiect și sunt de părere că nu este altceva decât o risipă a banilor statului și o extensie nechibzuită a unei atitudini de tolerare, care deja a transformat orașul într-o mecca pentru consumatorii de marijuana.

Există, desigur, și perspectiva alcoolicilor. Domnul Schiphorst, care s-a apucat de băut în anii 1970 după ce și-a găsit soţia, însărcinată cu gemeni, moartă de la o supradoză, spune: „Fiecare zi e o luptă. Poate îi vedeţi pe băieţii ăștia că râd și glumesc, dar vă asigur că fiecare din ei are un bagaj de suferinţă."

„Nu sunt mândru că sunt alcoolic, dar sunt mândru că am din nou o slujbă", a adăugat acesta.