Australia cere iertare pentru adopţiile forţate (video)

19

Zeci de mii de bebeluși au fost smulși de lângă mamele lor - majoritatea adolescente, necăsătorite - și oferiţi de guvern unor familii fără copii, în cadrul unei politici de adopţie forţată din anii 1950-1970, relatează Sky News.

Zeci de mii de bebeluși au fost smulși de lângă mamele lor – majoritatea adolescente, necăsătorite – și oferiţi de guvern unor familii fără copii, în cadrul unei politici de adopţie forţată din anii 1950-1970, relatează Sky News.

În cadrul unui discurs susţinut în clădirea Parlamentului din Canberra, în faţa a 800 de victime, prim-ministrul australian Julia Gillard (foto) a cerut în mod oficial iertare pentru politica statului privind adopţiile forţate din acei ani, numind-o „rușinoasă".

Tinerele necăsătorite au fost fie înșelate, fie forţate să semneze acte de adopţie emise de medici, care considerau că acea măsură era în cel mai înalt interes al copiilor. Au existat chiar și cazuri în care femeile au fost legate de paturile de spital, în timp ce noii-născuţi le erau luaţi și duși spre adopţie în familii fără copii.

Gaye Kelly a născut la vârsta de 15 ani și i s-a spus că, dacă nu semnează actele pentru adopţie, fetiţa ei nou-născută va ajunge într-un orfelinat. Ea povestește: „Plângeam în hohote și nu mă puteam opri; o asistentă a venit la mine și m-a întrebat – «Ce-i cu tine?» -, iar eu i-am răspuns că nu vreau să-mi dau bebelușul spre adopţie; vreau să-l păstrez. Atunci mi-a retezat-o scurt – «Fetele ca tine nu-și ţin bebelușii; nu mai vorbi prostii; mai bine fă ceva să-ţi revii mai repede», după care s-a întors și a ieșit din salon". Dar Gaye nu a renunţat așa ușor; ea a reușit să-și regăsească fiica, însă după mulţi ani de depresie și suferinţă.

„Astăzi, Parlamentul, în numele întregului popor australian, își asumă responsabilitatea și cere iertare victimelor pentru politica de separare forţată a mamelor de copilașii lor, care a dat naștere unei moșteniri de durere și suferinţă", a afirmat Gillard.

„Deplângem practicile rușinoase care v-au negat vouă, mamelor, dreptul fundamental și responsabilitatea de a vă iubi și a vă crește copiii. […] Aţi fost nevoite să înduraţi brutalitatea unor practici care erau neetice, necinstite și, în multe cazuri, ilegale", a adăugat ea.

Premierul a menţionat că a fost nevoie de mult curaj politic pentru a cere iertare. „Ce vedem în oglindă e foarte rușinos și tulburător… o poveste de suferinţă și de pierdere greu de suportat", a afirmat ea. Multe persoane au izbucnit în lacrimi în timpul discursului, care a fost ovaţionat cu aplauze.

Gillard a anunţat, de asemenea, că guvernul va aloca 5 milioane de dolari australieni pentru finanţarea accesului victimelor adopţiilor forţate la îngrijire psihologică, dar și pentru facilitarea regăsirii dintre mamele și copiii despărţiţi în timpul acelor ani.