Campania publicitară care a şocat România

246

„Te urăsc pentru că ai devenit un străin nerecunoscător". Aşa se adresează un tânăr tatălui său, bolnav de Alzheimer, într-un videoclip de promovare a suplimentului Neuro Optimizer, realizat de Armada Advertising.

Neuro Optimizer este un supliment produs de Jarrow Formulas, pentru îmbunătăţirea activităţii cerebrale şi care împreună cu tratamentul prescris de medic, promite să limiteze efectele bolilor neurodegenerative: Alzheimer, Parkinson, scleroză, senilitate.

Pe site-ul urăşte.ro sunt trei clipuri video care promovează următoarele mesaje: „Urăşte-ţi tatăl, urăşte-i Alzheimerul! Urăşte-te pe tine, urăşte-ţi epuizarea! Urăşte-ţi băieţelul, urăşte-i autismul!" Campania publicitară pretinde că ştie sentimentele cu care se confruntă aceşti bolnavi, precum şi familiile care au grijă de ei, şi face apel la un sentiment puternic negativ pentru a-şi vinde produsele sub pretextul „Noi te ajutăm, cu Neuro Optimizer".

Campania publicitară a stârnit critici dure în rândul internauţilor, care au apreciat că rolul campaniei e de instigare la ură şi discriminare. „Noi ne-am implicat benevol în ajutorarea copiilor, unii bolnavi de autism. Şi dacă noi, nişte străini, nu am simţit ură faţă de aceşti copii, nu înţeleg cum se poate gândi cineva că părinţii acestor copii i-ar putea urî," scrie site-ul zâmbet şi suflet.

Tot pe acest site, un utilizator scrie „Înţeleg că este o campanie publicitară, dar mie mi se pare că instigă la ură şi că este absolut anormală. Vorbesc din punctul de vedere al unui tânăr care a avut o bunică bolnavă de Alzheimer şi o mamă bolnavă de scleroză multiplă şi tot nu pot să accept o asemenea campanie."

Dar mai grav decât mesajul prin care campania justifică posibilele sentimente de ură faţă de cei bolnavi, este încurajarea oamenilor de a administra medicamente despre care nu se ştie nimic şi care nu sunt recomandate de medici în schema tratamentului pentru aceste tipuri de boli. Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa a spus în replică la această campanie că "Nicăieri în lume autismul nu se tratează cu medicamente. Dintr-un motiv foarte simplu. Teoriile cu privire la cauze nu sunt clarificate, iar studiile clinice promiţătoare sunt abia la început. Se tratează doar unele simptome, iar efectele secundare sunt de regulă deloc de neglijat, aşa că administrarea unor medicamente de risc se recomandă doar atunci când terapia eşuează sau nu se poate desfăşura eficient în lipsa unor neuroleptice." 

Internauţii cer ca site-ul urăşte.ro să fie închis.