Case mici pentru rezolvarea unei probleme mari

383

Cathryn Estelle Copeland știe cât de dificil e să nu ai un acoperiș deasupra capului. Timp de doi-trei ani a dormit pe străzi, acoperită doar de o bucată de carton. Însă viaţa ei s-a schimbat radical și în bine în urma unor inedite iniţiative care ar putea contribui la micșorarea problemei persoanelor fără adăpost.

Tânăra locuiește acum într-o casă mobilă, mică de câţiva metri pătraţi, dar care îi oferă siguranţa unui cămin. „Foloseam un carton pentru a mă acoperi. Poliţia venea câteodată unde stăteam. Dacă nu mă mișcam suficient de repede, îmi confiscau lucrurile. Acum pot să mă plimb cu casa pe stradă. Acum poliţia nu îmi mai face zile fripte. Îmi păstrez casa curată și nu am probleme", a povestit Cathyrin pentru NBC News.

Ideea care ar putea micșora numărul persoanelor fără adăpost a pornit de la iniţiativa Tiny House Movement. Acest proiect oferea oamenilor posibilitatea de a-și reduce cheltuielile, de a proteja mediul și de a-și simplifica viaţa, mutându-se într-o casă mică, dotată cu toate cele necesare traiului. De la această iniţiativă a pornit Mișcarea Occupy Madison, care își propune să pună punct problemei persoanelor fără adăpost în orașul Madison din Wisconsin.

Voluntarii implicaţi în proiect au terminat deja de construit prima locuinţă, care va servi drept model pentru viitoarele construcţii ce vor alcătui un mic cartier. Brenda Konkel, membră a Mișcării Occupy Madison, a dezvăluit câteva lucruri despre aceste case: ele vor avea circa 10 metri pătraţi și vor beneficia atât de un pat, cât și de o bucătărie și o toaletă. Preţul construcţiei s-a ridicat la 5.000 de dolari și „am construit-o fără a cere ajutorul guvernului", punctează Konkel.

Momentan, casele nu sunt dotate cu instalaţii pentru electricitate, însă constructorii plănuiesc să monteze, în viitor, panouri solare, scrie Associated Press. De asemenea, momentan casele nu sunt dotate cu instalaţii sanitare. Cu toate acestea, ele oferă toate condiţiile necesare pe timp de iarnă, fiind izolate termic și dotate cu un sistem de încălzire de propan.

În construcţia acestora s-au implicat atât voluntari, cât și persoanele care vor putea beneficia de aceste locuinţe. Iar în ceea ce privește materialele, acestea au fost primite în urma donaţiilor.

Dincolo de căldura și siguranţa unui cămin, aceste locuinţe le redau speranţa celor care anterior și-au petrecut zilele și nopţile pe străzi. „Ai propriul pat, ai propriul loc pe care îl poţi numi al tău", a mărturisit Harold Morgan, unul dintre locuitorii fără adăpost din Madison, care așteaptă să primească una dintre căsuţele realizate în cadrul mișcării.

O alternativă și mai ieftină de construire a caselor mobile, pentru oamenii străzii, este propusă de Gregory Kloen. El susţine că a construit astfel de locuinţe, folosind materiale pe care alţii le-au aruncat. Preţul unei căsuţe mobile a fost de doar 100 de dolari. „Lucruri pe care alţii le aruncă pe stradă le pot oferi celorlalţi o locuinţă viabilă", a declarat Kloen pentru NBC.

Există însă persoane care privesc cu ochi critici iniţiativa Occupy. De exemplu, Linda Brown, care locuiește în apropierea micului cartier ce urmează să fie construit pentru oamenii nevoiași, își face griji cu privire la viitorii ei vecini și a gălăgiei, scrie AP.

În prezent, orașul Austin din Texas a construit un mic cartier alcătuit din 200 de căsuţe pentru oamenii fără adăpost. Olympia (Washington), Portland, Eugene (Oregon), Utah și Florida sunt alte câteva regiuni unde oamenii fără adăpost au primit un acoperiș deasupra capului, datorită acestor construcţii mici și utile. 

Foto: Madison Occupy Build / captură YouTube