Cât te costă să păstrezi un secret

492

Blazon al prieteniei și al încrederii, păstrarea unui secret poate deveni o povară prea grea pentru cel care și-a dat cuvântul că nu va divulga destăinuirea. Măsura în care un secret îl împovărează pe cel care trebuie s îl păstreze a fost documentată în mai multe studii.

Un secret aduce cu sine mai mult decât o încărcătură emoţională, el presupune și o presiune asemănătoare unei greutăţi fizice, au observat cercetătorii de la Columbia Business School. În cadrul studiului, o parte dintre voluntari au fost rugaţi să păstreze un secret important, precum orientarea sexuală a unei persoane, un episod de infidelitate sau alte probleme personale și financiare. Celorlalţi participanţi li s-au încredinţat secrete mai puţin importante.

Toţi voluntarii au fost rugaţi să privească apoi aceeași imagine a unui deal și să evalueze cât de dificilă este panta acestuia. Rezultatele au arătat că cei care păstrau secrete importante au considerat că panta era mai abruptă, mai greu de străbătut, comparativ cu ceilalţi.

„Cu cât simţi că ești mai îngrijorat de un secret și te gândești la el, cu atât îţi folosești mai multe resurse personale – cognitive și motivaţionale – și cu atât ai la dispoziţie mai puţină energie pentru a realiza alte sarcini. Lucurile din jurul tău îţi par mai dificile. E același lucru cu a transporta o povară grea“, a declarat autorul studiului, dr. Michael Slepian. Mai departe, acest fapt poate afecta performanţa și motivaţia celui însărcinat cu păstrarea secretului, sugerează expertul.

Secretele determină cortexul orbital prefrontal, regiune cerebrală cu rol în luarea deciziilor, gândire complexă și minciună, să creeze scenarii legate de posibilele consecinţe ale tăinuirii informaţiei. În același timp, este pusă o presiune și asupra cortexului cingular, care este construit pentru a spune adevărul. Astfel apar „complicaţii ale sarcinii emoţionale“, după cum le numește Gopal Chopra, neurochirurg și directorul asociaţiei PINGMD, pentru facilitarea comunicării pacient-medic, scrie Forbes.

Prin păstrarea secretului va crește și producţia de hormoni ai stresului, fapt ce dăunează sănătăţii. Cortizolul produs la fiecare reamintire a secretului afectează memoria, tractul gastrointestinal, metabolismul, tensiunea arterială, dar și regiuni ale creierului importante pentru atenţie și abilitatea de răspuns, precizează Chopra.

Neurologul Allen Towfig, medic specializat pe probleme de somn la New York Presbyterian Hospital/Cornell Medical Center, precizează și alte efecte negative ale tăinuirii unei informaţii. „Somnul poate fi perturbat, fapt ce duce la schimbări bruște de dispoziţie emoţională sau la pierderea cumpătului. Pot apărea și dificultăţi de memorare și învăţare. Iar cortizolul eliberat în exces va provoca o serie de alte probleme, inclusiv creșterea sau pierderea apetitului și perturbarea metabolismului“, a declarat expertul pentru Forbes.

Un studiu la care au participat adolescenţi a observat legătura dintre păstrarea unui secret și problemele de ordin psihosocial. Potrivit rezultatelor, această acţiune poate conduce la depresie, autocontrol scăzut, calitate slabă a relaţiilor sau singurătate, notează experţii olandezi în International Journal of Befavioral Development.

Cei care au secrete sunt mai predispuși la probleme de sănătate, inclusiv dureri de spate, dureri de cap sau stări de greaţă, notează prof. Anita Kelly, în cartea sa Reavealing Personal Secrets („Dezvăluirea secretelor personale“).

Pentru a diminua stresul indus de păstrarea unui secret important și a evita efectele negative ale acestei acţiuni, dr. Slepian sugerează consemnarea acestuia într-un jurnal personal ori pe portaluri web care asigură confidenţialitatea utilizatorilor, precum PostSecret.

O altă variantă benefică este apelarea la prieteni care nu sunt implicaţi în vreun fel în problema care face subiectul secretului. „Când vorbești despre secretul tău, începi să te gândești la el în mod constructiv – procesându-l, oferindu-i un sens, învăţând cum să îi faci faţă – micșorând gradul de preocupare privind acel secret și scăzând greutatea sarcinii lui“, punctează dr. Slepian.

Foto: Flikr