Câte emoţii universale pot fi citite pe chipul tău

352

Indiferent de cultura de care aparţin sau de limba maternă, toţi oamenii afișează în același fel, pe chipul lor, patru tipuri de emoţii, prin intermediul expresiilor faciale, susţin cercetătorii de la Universitatea din Glasgow într-un studiu publicat în jurnalul Current Biology.

Rezultatele obţinute în urma cercetării contestă teoria propusă de psihologul american dr. Paul Ekman, implicat în studierea emoţiilor și a expresiilor faciale și cunoscut drept „cel mai bun detector uman de minciuni din lume”. În urma unui demers știinţific, dr. Ekman a descoperit că, indiferent de zona de provenienţă, oamenii afișează în același mod șase emoţii universale: fericirea, tristeţea, surpriza, frica, dezgustul și furia. Mai târziu, pe această listă a fost adăugată o a șaptea emoţie, dispreţul, precizează experta în comunicare nonverbală, Tonya Reiman, în lucrarea Limbajul trupului – cum să ai succes atât în plan profesional, cât și în cel personal.

Experţii de la Universitatea din Glasgow au observat însă că primul semnal nonverbal care denotă atât surpiza, cât și frica este mărirea ochilor. O situaţie similară a fost înregistrată și în cazul surprizei și a fricii, ambele „trădate” pe chipul uman, în primul rând, prin ridarea nasului. „Mai târziu, în dinamica de semnalizare, expresiile faciale transmit semnale prin care se disting toate cele șase expresii faciale clasice ale emoţiilor”, punctează cercetătorii. La aceste patru emoţii care pot fi combinate în două mari grupuri, se adaugă tristeţea și fericirea.

Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au folosit un program special, denumit Gramatica Generativă a Feţei (The Generative Face Grammar). Cu ajutorul acestui software, ei au creat modele 3D ale chipului uman care afișează anumite expresii faciale. În scopul construirii acestor modele, au fost filmate chipurile unor persoane antrenate să își poată folosi fiecare dintre cei 42 de mușchi faciali, în mod independent. Mai departe, cercetătorii au rugat o serie de voluntari să identifice expresiile și emoţiile afișate de modelele create cu ajutorul programului.

„Am arătat că semnalele expresiilor faciale «de bază» sunt segmentate perceptual în timp și urmează o ierarhie evolutivă de semnale de-a lungul timpului — de la semnale de bază înrădăcinate biologic la semnale mai complexe social-specifice”, a declarat coordonatoarea studiului, dr. Rachel Jack.

În viitor, echipa de cercetare vreau să studieze emoţiile și expresiile faciale în diferite alte culturi.

Experţii în comunicare nonverbală subliniază importanţa receptării mai multor semnale nonverbale pentru a descifra emoţiile adevărate ale individului care le afișează. O singură emoţie poate fi afișată pe chipul uman prin intermediul mai multor expresii faciale. De exemplu, apariţia ridurilor la nivelul nasului este doar unul dintre semnalele care denotă atât dezgust, cât și furie. Fiecare dintre aceste două emoţii pot fi citite pe chipul individului prin alte semnale distincte, care le diferenţiază în mod evident. Astfel, dezgustul este evident prin ridicarea buzei de sus, în timp ce colţurile gurii se îndreaptă în jos, scrie Reiman. Pe de altă parte, furia este vizibilă prin dilatarea nărilor, „gura deschisă în pătrat” sau „buza inferioară ieșită în exterior”, punctează experta în limbajul trupului. Semnale faciale distincte sunt observate și în cazul fricii și surprizei.

Foto: stockvault.net