Ce câștigi când faci voluntariat

987

Atunci când îţi dedici timpul și energia în mod voluntar unei cauze nobile, câștigi chiar mai mult decât oferi. Studiile arată că voluntariatul este benefic pentru sănătatea ta. Totodată, aceste acţiuni altruiste reprezintă o oportunitate de a te dezvolta la nivel personal și profesional.

Persoanele care fac muncă de voluntariat din plăcerea de a-i ajuta pe ceilalţi au o speranţă de viaţă mai lungă decât cei care se implică în astfel de acţiuni mânaţi de motivaţii egoiste, arată un studiu publicat în jurnalul Health Psychology.

Totodată, experţii de la Universitatea Carnegie Mellon au ajuns la concluzia că voluntariatul face bine la inimă. Rezultatele au arătat că implicarea în acţiuni altruiste ajută la scăderea tensiunii arteriale în rândul persoanelor în vârstă. Fenomenul ar putea fi explicat prin beneficiile aduse de relaţiile de prietenie legate în cadrul voluntariatului.

Conexiunile sociale construite în cadrul acţiunilor de voluntariat ne pot feri, de asemenea, de singurătate și izolarea socială, o boală grea și contagioasă, la fel de nocivă precum fumatul a 15 ţigări pe zi, potrivit datelor publicate de Campaign to End Loneliness. „Lucrând alături de oameni care se simt la fel de puternic legaţi de sprijinirea unei anumite cauze creează o cale de dezvoltare a relaţiilor puternice cu ceilalţi”, sublinia dr. Dawn Carr, de la Centrul Social pentru Longevitate Stanford, într-un articol pentru Psychology Today.

Implicarea în acţiuni de voluntariat ce prezintă un interes aparte pentru tine, de exemplu, la un centru de îngrijire a bolnavilor de cancer, ori la un adăpost de animale, îţi pot oferi un sens al vieţii, adaugă dr. Carr. Este o muncă pentru care nu ești plătit și care îţi consumă timpul și energia, dar prin care lupţi pentru o cauză în care crezi, de care te simţi legat într-un fel. Este modul prin care tu te implici pentru a schimba un colţ de lume.

Nu în ultimul rând, voluntariatul te învaţă lecţii preţioase valabile atât în viaţa personală, cât și în sfera profesională. În cadrul acestor acţiuni înveţi să lucrezi în echipă, îţi dezvolţi abilităţile de leadership și de management al timpului, scriu autorii portalului Professional Resume Example. De asemenea, astfel de activităţi altruiste sunt o oportunitate de a învăţa mai multe despre ceilalţi, despre lume și despre tine. În urma acţiunilor de voluntariat îţi vei crește stima de sine, vei fi mult mai mulţumit de tine însuţi și mai încrezător în forţele proprii.

Aici vei afla că gesturile tale altruiste pot face o diferenţă și că valorează mai mult decât credeai. Nu în ultimul rând, vei descoperi cât de multă satisfacţie interioară îţi poate aduce chiar și un simplu zâmbet plin de recunoștinţă.

Foto: stockvault.net